Μελλοντικό τυφέκιο του ΕΣ: Μία πλήρης ανάλυση – ΜΕΡΟΣ Γ

Συνεχίζουμε την ιδιαίτερη – για το site μας – σειρά άρθρων, για το μέλλον του ατομικού οπλισμού του Έλληνα οπλίτη. Όσοι πιστοί προσέλθετε! Η μελέτη έχει εκπονηθεί από ανώτερο αξιωματικό του ΕΣ, ο οποίος προτιμά να παραμείνει ανώνυμος – απαγορεύεται η αναδημοσίευση της χωρίς γραπτή άδεια!

Για να διαβάσετε το Β’ ΜΕΡΟΣ πατήστε ΕΔΩ.

Τα Μη Επανδρωμένα Αμαξίδια Μεταφοράς Φόρτου

                            Τα παραπάνω οχήματα μπορούν να κινούνται είτε με ρόδες είτε με μηχανικούς βραχίονες και μπορούν να ακολουθούν στρατιωτικά τμήματα μεταφέροντας εξοπλισμό (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Ε»). (Murdoch, 2017)

Οι Εξωσκελετοί

                            Αποτελούν πρόσθετα συστήματα τα οποία προσαρμόζονται στο σώμα του μαχητή και τον βοηθούν ενισχύοντας τη μυϊκή του δύναμη έτσι ώστε να μπορεί να καλύπτει μεγαλύτερες αποστάσεις αλλά και να κουβαλάει περισσότερο βάρος. Η περαιτέρω ανάπτυξή τους θα οδηγήσει σε πλήρεις στολές (combat suit) όπως το πρόγραμμα TALOS των ΗΠΑ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «ΣΤ»). (Murdoch, 2017)

Συστήματα Παροχής Ενέργειας – Λοιπά συστήματα

                            Συστήματα μεταφοράς πόσιμου νερού που θα κατανέμονται εργονομικά στο σώμα του στρατιώτη, αποτελώντας μέρος της στολής του, πιθανώς και της θωράκισής του.(ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Ζ»)

                            Συστήματα ανακύκλωσης των σωματικών υγρών του στρατιώτη. Μιλάμε για τον ιδρώτα, τα ούρα και τους υδρατμούς της αναπνοής.

                            Συστήματα απολύμανσης και γενικότερα μετατροπής του μη πόσιμου νερού (ακόμη και θαλασσινού) σε πόσιμο, ή ακόμη και «δημιουργίας» πόσιμου νερού από την υγρασία της ατμόσφαιρας. Για παράδειγμα, η Αμερικανική εταιρεία Hydration Technologies Incorporated (ΗΤΙ) με έδρα το Όλμπανι του Όρεγκον, ανέπτυξε δύο νέα συστήματα φιλτραρίσματος νερού και μετατροπής του σε πόσιμο, από σχεδόν κάθε πηγή. Το πρώτο σύστημα είναι το Expedition, είναι φορητό και μπορεί να παράγει ένα λίτρο καθαρού νερού ανά ώρα και το δεύτερο είναι το HydroWell, τοποθετείται στα κάνιστρα μεταφοράς νερού του αμερικανικού στρατού και μπορεί να παράγει δύο λίτρα καθαρού νερού ανά ώρα χρησιμοποιώντας τεχνολογία όσμωσης.  (http://www.htiwater.com, n.d.)

                              Στο ίδιο πλαίσιο η υπηρεσία προηγμένων ερευνητικών αμυντικών προγραμμάτων του Πενταγώνου (DAPRA) χρηματοδότησε το πρόγραμμα Next Generation Hydration System, το οποίο χρησιμοποιεί επίσης τεχνολογία όσμωσης και κατέληξε στο σύστημα Χ – Rack. Το σύστημα έχει διάρκεια ζωής τριών ετών και μπορεί να παράγει 1,8 λίτρα καθαρού νερού ανά κύκλο λειτουργίας, ενώ μπορεί να έχει τέσσερις κύκλους λειτουργίας ημερησίως για διάστημα μέχρι δέκα μέρες. (http://science.dodlive.mil, n.d.)

Πρόγραμμα TALOS (Πρόγραμμα ΗΠΑ- DARPA)

         Εκτός από τα λοιπά συστήματα που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν για το σύγχρονο μαχητή συμμετέχουν και στην ανάπτυξη του Τακτικού Συστήματος Εφόδου (Tactical Assault Light Operator Suit) TALOS που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Ναύαρχο Γουίλιαμ Μακρέιβεν (William McRaven) το Μάιο του 2013. Αιτία για την ανάπτυξη του συστήματος αυτού αποτέλεσε, σύμφωνα με τον ίδιο, η απώλεια ενός καταδρομέα σε επιχείρηση στο Αφγανιστάν. (Hoarn, 2014)

         Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (SOCOM) παρέλαβε τα τρία πρωτότυπα το 2014.  Τα πρωτότυπα συστήματα TALOS παραδόθηκαν τον Ιούνιο του 2014 ως αποτέλεσμα της συνεργασίας πενήντα έξι (56) επιχειρήσεων,  δεκαέξι (16) κρατικών φορέων, δεκατριών (13) πανεπιστημίων και δέκα (10) εθνικών εργαστηρίων. Το σύνολο των εμπλεκομένων συνεχίζει να συνεργάζεται για να ενσωματώσει ποικίλα χαρακτηριστικών, σε ένα αυτοτροφοδοτούμενο εξωσκελετό, θωράκιση πλήρους σώματος και οθόνες παροχής πληροφοριών. Η SOCOM σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια ανοικτή εκδήλωση για να ενθαρρύνει και τις εταιρείες να συμμετάσχουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του TALOS και να δημιουργήσουν διάφορα εξαρτήματα.  Ο ναύαρχος Μακρέιβεν ανακοίνωσε ότι αναμένει το πρώτο σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

         Ο στόχος του TALOS είναι να δώσει στους στρατιώτες ένα κοστούμι που είναι ελαφρύτερο, με πιο αποτελεσματική βαλλιστική προστασία σε όλο το σώμα, ενισχύοντας την ανθρώπινη δύναμη και τις δυνατότητες του μαχητή.

         Το TALOS  χρησιμοποιεί ενσωματωμένους θερμαντήρες και σύστημα κλιματισμού για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας της στολής, καθώς και ενσωματωμένους αισθητήρες για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας του σώματος, της θερμοκρασίας του δέρματος, του καρδιακού ρυθμού, της κατάστασης του σώματος και των επιπέδων ενυδάτωσης του στρατιώτη. Οι πρόσθετες κεραίες και οι υπολογιστές που είναι ενσωματωμένοι στο κοστούμι θα παρέχουν φιλική προς τον χρήστη πληροφορίες μάχης σε πραγματικό χρόνο. Η τελική έκδοση του TALOS έχει σχεδιαστεί να είναι ικανή να χορηγεί οξυγόνο και να ελέγχει την αιμορραγία του τραυματισμένου στρατιώτη. Μία από στις προκλήσεις με την TALOS είναι η αυτοδυναμία σε ενέργεια. (Lallanila, 2013).

         Το πρόγραμμα TALOS σύμφωνα με στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι η απάντηση σε επιχειρήσεις σε αστικό και ημιαστικό περιβάλλον για τους στρατιώτες είτε ανήκουν στις ειδικές δυνάμεις είτε όχι και θα αποτελέσει ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων αλλά κυρίως θα δώσει στους στρατιώτες την προστασία που χρειάζονται σε ένα τέτοιο απαιτητικό περιβάλλον.

ΟΠΛΙΣΜΟΣ

         Ο οπλισμός του σύγχρονου μαχητή αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία του και η πρόοδος σε αυτόν είναι συνεχής. Η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις έχει  διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό/στρατιωτικό περιβάλλον και έχει υποχρεώσει τους σύγχρονους και κατά βάση επαγγελματικούς Στρατούς να επιδοθούν σε μία προσπάθεια αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του οπλοστασίου του με αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις στη δομή  και στις εξοπλιστικές ανάγκες  του  μαχητή.

Σύγχρονος Οπλισμός στην ομάδα μάχης

Τυφέκια

                            Αρχικά οι σύγχρονοι στρατοί έχουν προχωρήσει σε αντικατάσταση  των  υπαρχόντων τυφεκίων του στρατιώτη Πεζικού με  άλλα, νέου τύπου  τυφέκια διαμετρήματος 5,56 mm, με   μικρότερο  βάρος,  μεγαλύτερη  αντοχή  και  δυνατότητα βολής  υπ’ οποιεσδήποτε  συνθήκες ( λάσπη –σκόνη – νερό – υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες). Βασικός εξοπλισμός των νέων τυφεκίων είναι  οι  διόπτρες  ημέρας και νύκτας.

                                    Βέβαια το τελευταίο διάστημα και μετά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τις λοιπές εμπλοκές των δυτικών Στρατών εξετάζεται εκ νέου η επιστροφή στο διαμέτρημα 7,62 ως το πλέον αποτελεσματικό.

                                    Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικά προγράμματα συμμαχικών ΕΔ που αφορούν τον  οπλισμό καθώς και απάρτια αυτού  που έχουν υιοθετήσει  ή αναπτύσσουν .

Το Αμερικανικό  (COLT – ACR)

                       Είναι το νέο  τυφέκιο  της  COLT  ACR που εντάσσεται στο ADVANCED COMBAT RIFLE PROGRAM των ΗΠΑ με  το  πρωτοποριακό  φυσίγγιο  των  (2)  βολίδων  (Duplex).  (http://guns.wikia.com n.d.)

Το Αμερικανικό  (AIWS)

                                           Το  τυφέκιο  AIWS  εκτελεί  ημιαυτόματα  βολή  και  ριπή  τριών  φυσιγγίων.  Το  σύστημα  λειτουργίας  φαίνεται  να  είναι  «συμβατικό» (μέθοδος  αερίων) με τη διαφορά ότι ο ρυθμός βολής φθάνει στις 2000 β.α.λ. Η  καρδιά  όμως  του  τυφεκίου  είναι  το  φυσίγγιο  και  τα  μικρά  βέλη  που  περιέχει.  Η  διάμετρος  είναι  5,56  mm.  Μέσα  στον  κάλυκα  βρίσκεται  ένα  μικρό  βέλος  41mm  με  κορμό  βάρους  1,58 mm  που  απολήγει  σε  τέσσερα  πτερύγια. Η  διατρητικότητα  του  ξεπερνά  αυτή  των  μέσων  βολίδων.  (http://guns.wikia.com, n.d.)

Το Γερμανικό  (G11)

                                            Είναι το νέο  τυφέκιο,  που  παρουσίασε  η  Γερμανική  εταιρεία  Koch μετά στις επιτυχείς σειρές των G3 και G33.  Έχει  εγκριθεί  ήδη  ως  το  μελλοντικό  τυφέκιο  των Γερμανικών ΕΔ .  Το  βάρος  του  είναι  3,95  Κg  και  το  μήκος  750mm . Τα  πυρομαχικά  παρέχονται  σε  πακέτα  των  59  φυσιγγίων. Το  όπλο  δεν  έχει  εξωτερικά  κινητά  μέρη.  Αυτό  σημαίνει  ότι  μπορεί  να  λειτουργήσει  σε όλες  τις  κλιματολογικές  συνθήκες,  μετά  από  βύθιση  στο  νερό,  στην  άμμο  ή  στη  λάσπη. Το  όπλο  διαθέτει  διόπτρα  Swarovski, που  λειτουργεί και  σαν  λαβή μεταφοράς. (http://guns.wikia.com, n.d.)

Τυφέκια  Ελευθέρου  Σκοπευτού

                                    Στους σύγχρονους πολέμους βλέπουμε μία  ευρεία χρήση των ελεύθερων σκοπευτών με σύγχρονα εξελιγμένα τυφέκια τα οποία φέρουν διόπτρες σκοπεύσεως με ακρίβεια. Στον πόλεμο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και Κροατίας  έχουμε ευρεία χρήση των ελευθέρων σκοπευτών. Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση) η κοινή γνώμη παρακολουθούσε  τον πανικό που προξενούσαν οι ελεύθεροι σκοπευτές μέσα στο Σαράγιεβο, καθώς επίσης και τις επιπτώσεις που είχε στο ηθικό του  πληθυσμού της πόλης.

                                   Η ειδικότητα του Ελεύθερου Σκοπευτή στο  ελληνικό  πεζικό  δεν αποτελεί κύρια ειδικότητα όπως ο τυφεκιοφόρος, οπλοπολυβολητής, χειριστής  Α/Τ,  κ.λ.π. αλλά είναι μία δεύτερη ειδικότητα η οποία αποκτάται στην εξέλιξη της στρατιωτικής θητείας. Ελεύθεροι σκοπευτές  υπάρχουν  μόνο  κατ’ όνομα  στην ομάδα μάχης.

                                   Αναγκαιεί λοιπόν η εξεταση και η προμήθεια νέου τύπου τυφεκίων για τον Ε.Σ, οπως το Barrett των  12,7 mm, που θα επιτρέπουν τη  δυνατότητα βολής κρίσιμων στόχων μέχρι τα 1500 μέτρα.

Συσκευές νυκτερινής σκοπεύσεως παρατηρήσεως

                                        Οι σύγχρονοι και ανταγωνιστικοί στρατοί χρησιμοποιούν πληθώρα σκοπευτικών διοπτρών ως βασικό εξάρτημα του οπλισμού που παρέχουν θερμική και οπτική εικόνα του στόχου, αυτόματο μηδενισμό του όπλου, αυτόματη διόρθωση του σημείου σκόπευσης χάρη στα λέιζερ. Μελλοντικά στην ομάδα  μάχης του  πεζικού  θα  πρέπει  να  γίνει  αντικατάσταση  των υπαρχόντων  διοπτρών  με  σύγχρονες  θερμικές  διόπτρες .

Βομβιδοβόλα

Η  αξία  του  βομβιδοβόλου  ως  όπλου  της  ομάδας  μάχης  του  πεζικού  είναι  αναμφισβήτητη.  Ενδεικτικά βομβιδοβόλα  που χρησιμοποιούνται  σε αλλους στρατούς  είναι:

Μ203, που είναι ενσωματωμένο στο Μ16 και χρειάζεται  επαναγέμιση  μετά  από  κάθε  βολή  ( single  shot  weapons ).

Πολλαπλά  βομβιδοβόλα  ΑGS – 17.  Ρωσικής  κατασκευής  που  εμφανίστηκε  για  πρώτη  φορά  στο  Αφγανιστάν  με  βάρος  34  κιλά.

Νοτιοαφρικανικό  βομβιδοβόλο  ( 6  βομβίδων  40  χιλ. )  MGL  που  δεν  συγκρίνεται  με  κανένα  από  τις  παραπάνω  κατηγορίες.  Είναι  φορητό,  αλλά  προσφέρει  τη  δυνατότητα  έξι  βολών  από  τον  κυλινδρικό  του  γεμιστήρα. Με  βάρος  5,3 κιλά  χωρίς  πυρομαχικά,  με  πολύ  μικρό  όγκο,  είναι  ο  μόνος  εκτοξευτής  βομβίδων  πολλαπλών  βολών  στο  πεδίο  στις  μάχης.  Το  ελάχιστο  βεληνεκές  του  είναι  30 μέτρα   και  μπορεί  να  χρησιμοποιηθεί  αποτελεσματικά  μέχρι  τα  425  μέτρα. (http://guns.wikia.com, n.d.)

Το  βομβιδοβόλο Μ79 που έχει  ο  Ελληνικός  Στρατός  δεν  μπορεί  να  χαρακτηριστεί  ως  μοντέρνο  όπλο. Απαιτείται  η  άμεση  αντικατάσταση  του με  άλλα  σύγχρονα  όπως  του  πολλαπλού  βομβιδοβόλου    AGS -17  ή   MGL .

Ελαφρύ πολυβόλο 5,56 χιλ.

Στους σύγχρονους στρατούς στην Ομάδα Μάχης ο οπλοπολυβολητής  εξοπλίζεται  με  ελαφρύ  πολυβόλο   5,56 χιλ.   για αύξηση της ισχύος πυρός της ομάδας. Στον ελληνικό Στρατό αυτό έχει υλοποιηθεί με το πολυβόλο MINIMI (5,56 χιλ) το οποίο όμως δημιούργησε προβλήματα στον εφοδιασμό των ομάδων – Δριων εξαιτίας της ασυμβατότητας των πυρομαχικών του με το πυρομαχικά του βασικού τυφεκίου του Έλληνα μαχητή, το G3A4/A4 το οποίο έχει διαμέτρημα 7,62 χιλ. (http://guns.wikia.com, n.d.)

-.-

κεφαλαιο 3Ο – ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ Ή ΗΜΙΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ορίζει τον ασύμμετρο πόλεμο, που κυρίως αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια σε αστικό περιβάλλον, ως εξής: «Οι αντίπαλοι είναι πιθανόν να παρακάμψουν ή να υπονομεύσουν τις δυνατότητες ισχύος των ΗΠΑ επιχειρώντας παράλληλα να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες τους, χρησιμοποιώντας μεθόδους, που διαφέρουν σημαντικά από τις αμερικανικές επιχειρησιακές μεθόδους. Οι ασύμμετρες προσεγγίσεις γενικά επιζητούν ένα μείζον ψυχολογικό πλήγμα, που θα επηρεάσει την ελευθερία κινήσεων ή τη βούληση του αντιπάλου». [Institute for National Strategic Studies (INSS), 1998].

Η σημερινή συναίνεση είναι ότι οι αστικές περιοχές τείνουν να ακυρώνουν τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα των σύγχρονων στρατών οπως των αμερικανικών δυνάμεων, αναγκάζοντάς τους έτσι να υιοθετήσουν άγνωστες ή χαμηλής τεχνολογίας μεθόδους διεξαγωγής πολέμου. Οι αντίπαλοι μαχητές που λειτουργούν σε αστικές περιοχές μπορούν να καταφύγουν σε μια μεγάλη ποικιλία ασύμμετρων μεθόδων για να επιβραδύνουν το ρυθμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, να δημιουργήσουν μεγάλο αριθμό θυμάτων και, με ποικίλα βάρβαρα μέσα, να προσπαθήσουν να πλήξουν τη βούληση του τακτικού στρατού να συνεχίσει τον αγώνα.  Αντί να προσπαθεί να επιτύχει τη νίκη, ο εχθρός χρειάζεται μόνο να αποφύγει την ήττα. (Hahn-Bonnie, 1999)

          Τα δύο χαρακτηριστικά που ορίζουν τις επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον εναντίον του τμήματών που μάχονται είναι οι δομές – εγκαταστάσεις που σε αντίθεση με το ανοικτό έδαφος δημιουργούν προβληματα στην ανάπτυξη και συνοχή τους αλλά και οι κάτοικοι των πόλεων, που απλά προσπαθούν να επιβιώσουν ή και χρησιμοποιούνται ως ασπίδα ενώ πολλές φορές μετασχηματίζονται σε μαχητές. Ως εκ τούτου, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αστικές μάχες του μέλλοντος θα τοποθετήσουν τον αρμόδιο διοικητή δυνάμεων κάτω από αυστηρούς περιορισμούς, για να αποφευχθούν οι υπερβολικές ζημίες και να περιοριστεί ο αριθμός των απωλειών των  μη εμπολέμων. (Γρίβας, 1999)

Μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς, τα στρατιωτικά τμήματα πρέπει να προσδιορίσουν την τοποθεσία των βασικών κόμβων και των θέσεων του εχθρού μέσα στην πόλη. Πρέπει να διεισδύσουν στον αστικό χώρο μάχης τόσο στη φυσική όσο και στην πληροφοριακή διάσταση. Τέλος, πρέπει να διεξάγουν αποφασιστικές επιχειρήσεις για την καταστροφή ή την εξάλειψη των δυνάμεων του εχθρού που καταλαμβάνουν θέσεις εντός του αστικού συγκροτήματος. Δεδομένου ότι οι αστικές πολεμικές επιχειρήσεις θα αποτελούνται συχνά από μια σειρά μικρών, ευρέως διασκορπισμένων δεσμεύσεων, οι σύγχρονοι στρατοί πρέπει να επιδιώξουν να προσαρμόσουν τις αστικές τους δυνάμεις ειδικά για αυτούς τους τύπους εμπλοκών. Αυτό θα απαιτήσει δραματική αύξηση στις απαιτήσεις πληροφόρησης, στην ταχύτητα και στις ικανότητες εμπλοκής ακριβείας. Θα χρειαστεί επίσης ένας  προχωρημένης τεχνολογίας αστικός πολεμιστής με κατάλληλο εξοπλισμό για να επιχειρεί σε αυτό το νέο περιβάλλον.

Η δύναμη που θα κληθεί να επιχειρήσει σε αστικό περιβάλλον θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτυγχάνει σε πραγματικό χρόνο, την προσβολή των βασικών εχθρικών θέσεων καθώς και να έχει πλήρη επίγνωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος αλλά και των τυχών κινδύνων. Πρέπει επίσης να έχει ακριβείς και διαρκώς επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των κρίσιμων φυσικών δομών εντός της πόλης και να είναι σε θέση να μεταβιβάζει στοιχειά που απαιτούνται. Ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι πρέπει να έχει ακριβείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη θέση και την κατάσταση των ευρέως διασκορπισμένων φιλικών δυνάμεων. (Ε.Τρασάνης, 2017)

Η ανάγκη για αποτελεσματική εκτέλεση της αποστολής των τμημάτων που κλήθηκαν να επιχειρήσουν σε αστικό περιβάλλον σε συνδυασμό πάντα με την ανάγκη διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας των μαχητών διαμόρφωσε και τον εξοπλισμό του που σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να διαφοροποιείται από τον τετριμμένο που συνήθως τα στρατιωτικά τμήματα χρησιμοποιούν.

Δρώντας σε αστικό περιβάλλον οι εμπλοκές θα γίνουν μέσα σε οικίες ή σε πεδία με χαλάσματα και εμπόδια. Ο μαχητής δεν θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα της άμεσης παρατήρησης ενώ οι ενέδρες θα είναι συχνότερες. Για να αντιμετωπιστεί το παραπάνω πρόβλημα παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια από το Ισραήλ ένας φορέας του πιστολιού GLOCK, στο οποίο ο μαχητής εφαρμόζει το πιστόλι του και μπορεί να παρατηρεί ή να εμπλέκει τον στόχο του υπό γωνία. Το παραπάνω σύστημα φέρει στις σειρά βοηθημάτων που διευκολύνουν τον σύγχρονο μαχητή στην εκτέλεση στις αποστολής του σε ένα τόσο ιδιαίτερο περιβάλλον.

Η συνέχεια ΕΔΩ

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.