Ναι, κυνηγώ για να φάω… Μέρος Δεύτερο

by music2work2

Για το πρώτο μέρος του άρθρου πατήστε ΕΔΩ.

Του Αλέξανδρου Γκάσιου, Δασολόγου, MSc Διαχείρισης Άγριας Πανίδας

ΙV. Για την ιδιωτικοποίηση του νερού:

 • «(Κοινή Υπουργική Απόφαση 1106131 της 14/06/2012) : Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, σύμφωνα με τις διαδικασίες της παρούσας, μέχρι 17 Δεκεμβρίου 2012.»

  (http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=PKg27TGwYMQ%3D&tabid=508&language=el-GR)

 • «Οι σημαντικότερες πολιτικές αλλαγές, κρύβονται καμιά φορά στη λεπτομέρεια. Μυστικά, κρυμμένα σε μια οδηγία, που προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περάσει το σχέδιο του αιώνα. Δεν πρόκειται για τίποτε λιγότερο από την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης σε όλη την Ευρώπη. Εάν περάσει το σχέδιο της Επιτροπής, το νερό από ένα συλλογικό αγαθό θα μετατραπεί σε αντικείμενο κερδοσκοπίας με το οποίο μπορούν να κερδηθούν και στη Γερμανία δισεκατομμύρια. Είναι μια νίκη μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που πολέμησαν αρκετά χρόνια γι’ αυτή την ιδιωτικοποίηση. Οι συνέπειες για εμάς τους καταναλωτές μπορεί να είναι τεράστιες» (http://tvxs.gr/)
 • (σ.σ. Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ευρώπη πρόσφατα βρήκαν αρκετά νομικά εμπόδια, αλλά, όπου υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα, οι τυχοδιώκτες θα συνεχίσουν να επιτίθενται μέχρι να βρουν μια ρωγμή στο σύστημα…)
 • «Όσο για τους ποιους έχει ως συμβούλους, στην ομάδα ειδικών που χαράσσουν την πολιτική του νερού, ο επίτροπος Bamier, ο ισχυρός άντρας της Commission, το ρεπορτάζ μας πληροφορεί ότι είναι το Steering Group που αποτελείται από τους γενικούς διευθυντές των μεγαλύτερων πολυεθνικών του χώρου…» (http:/hmw.savegreekwater.org/?p=1181)
 • «Κατά της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το οποίο θα κληθούν οι κάτοικοι της πόλης να απαντήσουν αν συμφωνούν ή όχι με την ιδιωτικοποίηση, τάχθηκε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.» (www.tvxs.gr)
 • «Ψήφισμα: (ο Ο.Η.Ε.) Αναγνωρίζει το δικαίωμα σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό και αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο είναι απαραίτητο για την πλήρη απόλαυση της ζωής και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.» (http:/fwww.savegreekwater. org/?p =283)

V. Για το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα:

 • Τον προσωρινό περιορισμό των διαδεδομένων παρασιτοκτόνων (νεονικοτινοειδών) που συνδέονται με τη συρρίκνωση πληθυσμών μελισσών φέρεται να αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση ελήφθη παρά το γεγονός ότι νωρίτερα οι κυβερνήσεις των «27» δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα. Αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα έχει διετή ισχύ. (http://www.naftemporiki.gr/story/646755)
 • «Η απώλεια της βιοποικιλότητας που παρατηρείται σήμερα στον πλανήτη, οφείλεται στο ότι ο εντατικός ρυθμός εκμετάλλευσης της φύσης από τον άνθρωπο δεν συμβαδίζει με το ρυθμό εξέλιξης και ισορροπίας της φύσης. Βασικές αιτίες που απειλούν τη βιοποικιλότητα είναι:
 1. Η καταστροφή και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων (δάση, υγρότοποι, θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα, κ.λπ.).
 2. Η ρύπανση του περιβάλλοντος (η ρύπανση του αέρα, του νερού, του εδάφους όπως και των οργανισμών από φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα).
 3. Η ερημοποίηση των εδαφών.
 4. Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων (τα συστήματα εντατικής γεωργικής παραγωγής, η ανεξέλεγκτη δόμηση, οι παράνομες εξορύξεις, η λαθροθηρία κ.λπ.)
 5. Η εξάπλωση ξενικών ειδών.
 6. Η κλιματική αλλαγή.» (YΠEKA: http://www.ypeka.gr/?tabid=517)
by Siona Karen

Μέλι: Στο μέλλον μόνο στα φαρμακεία;

V. Για τις (δωρεάν ή με χαμηλό κόστος) θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων του μελιού κλπ.

 • «Εργαστηριακές μελέτες για την ευεργετική επίδραση που έχει το τσάι του βουνού έχουν ήδη γίνει από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μελέτη του υποστηρίζει ότι τα εκχυλίσματα των Sideritis euboea και Sideritis claadestina μπορούν να συνεισφέρουν προληπτικά στην οστεοπόρωση, καθώς προστατεύουν έναντι της απώλειας της οστικής πυκνότητας και ενισχύουν τη μηχανική αντοχή των οστών. Επιπλέον μελέτες από τη Γερμανία υποστηρίζουν ότι το τσάι του βουνού μπορεί να προστατεύει έναντι της νόσου του Αλτσχάιμερ.» (http://www.healthpress.gr/wellbeing)
 • «Το World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995, έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτούν με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες: Καρδιοπάθεια, αρθρίτιδα, κυστίτιδα, πονόδοντος, χοληστερόλη, κρυολόγημα, γρίπη, ενίσχυση στο ανοσοποιητικό σύστημα, διαταραχές στομάχου, δυσπεψία, ακμή, παθήσεις του δέρματος, καρκίνος, κούραση.» 

(http://www.eirinika.gr/gr/blog/irenesfavourite/cinnamon-honey.asp)

Μερικά ενδεικτικά ερωτήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά από ανάγνωση των παραπάνω (που αποτελούν ένα ελάχιστο δείγμα των πολλών αναφορών που υπάρχουν σχετικά με την τροφή και το νερό που καταλήγουν στο τραπέζι μας στο διαδίκτυο), είναι τα παρακάτω:

 1. Είναι ασφαλή τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα;
 2. Είναι συμβατές οι διαδικασίες παραγωγής τους με τη δημόσια υγεία;
 3. Είναι συμβατές οι διαδικασίες παραγωγής τους με την προστασία της βιοποικιλότητας;
 4. Είναι συμβατές οι διαδικασίες παραγωγής τους με την ηθική (θρησκευτικές και άλλες αξίες);
 5. Οι εξελίξεις γύρω από την τροφή και το νερό μας γίνονται για το κοινό ή για κάποιο άλλο όφελος;
 6. Ισχύει η άποψη πως ελάχιστες πολυεθνικές εταιρείες κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα του 70% και πλέον των σπόρων που κυκλοφορούν παγκοσμίως;
 7. Είναι συμβατή με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας η απώλεια των ντόπιων ποικιλιών σπόρων; Αν όχι, ποιες ενέργειες αναλαμβάνονται σε Εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διάσωσή – διατήρησή τους;
 8. Έχουν δικαίωμα οι πολίτες σε χώρες που αυτοχαρακτηρίζονται «δημοκρατικές» να γνωρίζουν και ακόμη περισσότερο να αποφασίζουν για την ποιότητα και την προέλευση της τροφής και του νερού τους;
 9. Πως εκφράζεται αυτό στην πράξη στην Ε.Ε. και την Ελλάδα;
 10. Αληθεύουν οι φήμες πως οι «σύμβουλοι» κυρίαρχων θεσμικών οργάνων ή των επιτροπών τους που σχετίζονται με τη διατροφή και το νερό (ΟΗΕ, ΕΕ Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων) είναι στην πλειοψηφία τους στελέχη των μεγάλων πολυεθνικών του χώρου; Αν ναι, πως εξασφαλίζεται το κοινό όφελος και η δημόσια υγεία υπό αυτές τις συνθήκες;
 11. Επιχειρείται ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ευρώπη και την Ελλάδα; Γίνεται για το κοινό όφελος; Αν ναι δε θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο στην ενημέρωση και την έκφραση γνώμης οι πολίτες;
 12. Οι Εθνικοί Οργανισμοί Τροφίμων θα δώσουν (επιτέλους) ως οφείλουν σχετικές οδηγίες και γενικά ενημέρωση στους πολίτες για τα σοβαρότερα ίσως ζητήματα που εντάσσονται στης αρμοδιότητές τους;
 13. Ισχύει η άποψη πως η διάφορα δωρεάν ή φτηνά προϊόντα (μαγειρική σόδα, λεμόνι, μέλι και κανέλα, τσάι του βουνού κλπ) έχουν «θαυματουργές» ιδιότητες; Και αν ναι, γιατί αποσιωπούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμούς;

Συμπερασματικά:

 • Στο βαθμό που ισχύουν τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται και ο πλέον ανυποψίαστος πως ανεξάρτητα από ψηφίσματα, παγκόσμιες ημέρες, διεθνείς οργανισμούς και πολιτικές εξαγγελίες, τα δεδομένα γύρω από τη διατροφή των ανθρώπων αλλάζουν ραγδαία και μάλλον εν αγνοία μας.
 • Η Ελληνική γη προσφέρει όλες τις πρώτες ύλες για να έχουμε τη λεγάμενη μεσογειακή διατροφή, η οποία μάλλον αδιαμφισβήτητα είναι η πιο υγιεινή για τον άνθρωπο.
 • Οι κυνηγοί, οι ψαράδες, οι μανιταροσυλλέκτες, οι συλλέκτες βοτάνων, χορταρικών, καρπών κ.λ.π. είναι ίσως από τις τελευταίες ομάδες ανθρώπων που σε πείσμα των καιρών γνωρίζουν ακόμη από πρώτο χέρι τους διατροφικούς θησαυρούς της χώρας μας και μπορούν να αντιληφθούν το τι θα σήμαινε έστω μερική επιβεβαίωση των πληροφοριών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, μέρος των οποίων μεταφέρθηκαν στο συγκεκριμένο άρθρο.
 • Η πρόσβαση σε ανεπεξέργαστη φυτική και ζωική τροφή, (αυτή δηλαδή στην οποία είναι προσαρμοσμένη η βιολογία όλων των οργανισμών πάνω στη γη), πιθανά σύντομα θα αποτελέσει πολυτέλεια ή ακόμη και παρελθόν. Στο ερώτημα επομένως που τίθεται συχνά στους κυνηγούς «τα τρώτε τα θηράματα;», η απάντηση «ναι, κυνηγώ για να φάω» είναι σήμερα μάλλον πιο επίκαιρη από ποτέ.

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.