Ναι, κυνηγώ για να φάω… Μέρος Πρώτο

by music2work2

Του Αλέξανδρου Γκάσιου, Δασολόγου, MSc Διαχείρισης Άγριας Πανίδας

Εισαγωγή – Σημείωση amynastospiti.gr

Το παρακάτω άρθρο είναι μέρος της πάρα πολύ καλής έκδοσης «ΠΑΝ – ΘΗΡΑΣ 2013» της ιδιαίτερα δραστήριας ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας & Θράκης. Ανεξάρτητα με το αν πιστεύουμε σε παγκόσμιες κομπίνες, συνωμοσίες και, αντίστοιχα, συνωμοσιολόγους, τα παρακάτω πρέπει να μας ανησυχήσουν και να μας προβληματίσουν… Και το 10% να είναι αλήθεια (ενώ φοβάμαι ότι το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο), τα πράγματα είναι σοβαρά και δυσοίωνα. Σας το παρουσιάζω λοιπόν:

 • Ένα από τα σημαντικότερα και ενδεχομένως πιο επικίνδυνα διεθνή ζητήματα της εποχής μας, είναι αυτό που σχετίζεται με την ποιότητα, την προέλευση και τον έλεγχο, του φαγητού και του νερού που καταλήγει στο τραπέζι δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η αδιαφάνεια γύρω από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τα προϊόντα τους, το «πατεντάρισμα» ή η απώλεια των τοπικών ποικιλιών σπόρων, ο έλεγχος των σπόρων από ελάχιστες εταιρείες κολοσσούς, η ιδιωτικοποίηση του νερού που είναι προ των πυλών σε επίπεδο Ε.Ε. και πολλά άλλα που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός της καταπάτησης της ηθικής, γραπτών και άγραφων νόμων και θρησκευτικών και άλλων αξιών, δεν αποκλείεται να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα (ελευθερία, αυτονομία, ισότητα, δημοκρατία) αλλά και για το φυσικό περιβάλλον.
 • Τα περισσότερα μεγάλα ΜΜΕ για τους δικούς τους λόγους δεν αναδεικνύουν όσο θα περίμενε κανείς τα καθημερινά φαινόμενα που συνθέτουν την παραπάνω μάλλον δυσοίωνη πραγματικότητα. Στο διαδίκτυο όμως υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που θα μπορούσαν να πείσουν και τον πιο δύσπιστο για τις διαστάσεις που λαμβάνει πλέον το συγκεκριμένο ζήτημα και για το πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η αλλαγή πολιτικής, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με τη διαφάνεια.
 • Ακόμη δηλαδή και αν δεν αλλάξει κάτι στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες παράγουν ή / και ελέγχουν τα τρόφιμα και το νερό, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στον τομέα της ενημέρωσης για να γνωρίζουν οι πολίτες τι καταναλώνουν και να μπορούν να επιλέγουν τόσο το αποτέλεσμα  (τρόφιμα) όσο και τις διαδικασίες παραγωγής του, μιας και κάτι τέτοιο όπως γνωρίζουν όλοι μάλλον δεν ισχύει σήμερα.

Διαβάζουμε στο διαδίκτυο:

I. Για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και οργανισμούς

 • «…Στην Ελλάδα το πρώτο μεταλλαγμένο προϊόν που πήρε άδεια πειραματικής καλλιέργειας ήταν η ντομάτα της εταιρείας Zeneca που είχε υποστεί τροποποίηση για επιβράδυνση της ωρίμανσης της.
 • Μετά ακολούθησε η άδεια για καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού της εταιρείας Monsanto που εμφανίζει εντομοκτόνο δράση και αντοχή σε ζιζανιοκτόνο της ίδιας εταιρείας.
 • Μετά το βαμβάκι ήταν η σειρά του μεταλλαγμένου καλαμποκιού της εταιρείας Χελλασίντ για λογαριασμό της AgrEvo.
 • Στη συνέχεια έχουμε τα μεταλλαγμένα ζαχαρότευτλα που έχουν υποστεί τροποποίηση ώστε να παρουσιάζεται αυξημένη αντοχή σε ζιζανιοκτόνα συγκεκριμένων εταιρειών. Προς το παρόν μόνο φυτικά τροποποιημένα τρόφιμα έχουνε εγκριθεί και κυκλοφορήσει στην αγορά.
 • Έως και το Σεπτέμβριο του 2012 ο μοναδικός τροποποιημένος γενετικά ζωικός οργανισμός που έφτασε κοντά στην έγκριση του FDA (αμερικάνικος ΕΟΦ) αλλά για άγνωστους λόγους δεν την πήρε ποτέ ήτανε ο κοινός σολομός.
 • Φυσικά τα πειράματα δεν σταματάνε ποτέ με κλασσικό παράδειγμα το κρέας με ανθρώπινο γονίδιο. Το γενετικά τροποποιημένο πρόβατο με το όνομα ’’Tracy” περιέχει στο γενετικό του κώδικα το ανθρώπινο γονίδιο που παράγει την πρωτεΐνη άλφα-1-Αντιθρυψίνη, το γενετικά τροποποιημένο γουρούνι με ανθρώπινες αυξητικές ορμόνες γίνεται γιγάντιο, το κρέας του περιέχει λιγότερο λίπος, πάσχει όμως από εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και τέλος το κοτόπουλο με γονίδια μοσχαριού. Είναι κοτόπουλο γενετικά τροποποιημένο ώστε να παράγει την αυξητική ορμόνη των μοσχαριών, να γίνεται μεγαλύτερο και να περιέχει λιγότερο λίπος…» (http://thesecretrealtmth.blogspot. com/2011/06/blog-post 5513.html)
 • «… .Στο γεωπονικό πανεπιστήμιο της Κίνας, ο Δρ. Νινγκ Λι, και η ερευνητική του ομάδα έχουν αναλάβει μία πειραματική διαδικασία. Σε αυτή έχουν σκοπό να παράγουν μεγάλες ποσότητες ανθρώπινου μητρικού γάλακτος με την χρήση αγελάδων, τοποθετώντας τα αντίστοιχα ανθρώπινα γονίδια, που αφορούν την παραγωγή γάλακτος, σε έμβρυα αγελάδων και εμφυτεύοντάς τα σε ενήλικες αγελάδες ώστε να γεννήσουν μοσχάρια με αυτά τα γενετικά τροποποιημένα χαρακτηριστικά….» (Τσαρτσιανίδου Β., Φοιτήτρια Βιολογίας, http://www.tovoion.com)
 • «…Λωρίδες μυϊκού ιστού κατάφεραν να δημιουργήσουν Ολλανδοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα και όπως εκτιμούν μέσα στο έτος θα είναι έτοιμο το κρέας του δοκιμαστικού σωλήνα. Στόχος των ερευνητών, από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, είναι να ανακαλύψουν έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο παραγωγής κρέατος ο οποίος θα καταργεί την ανάγκη εκτροφής ζώων. Η ερευνητική ομάδα έχει δημιουργήσει μικρά κομμάτια ζωικού μυϊκού ιστού μήκους περίπου δύο εκατοστών, πλάτους 1 εκατοστού και πάχους ενός χιλιοστού. Στη συνέχεια οι επιστήμονες θα αναμείξουν αυτά τα κομμάτια με αίμα και τεχνητό λίπος με απώτερο στόχο την παραγωγή ενός χάμπουργκερ» (Τεχνητό κρέας δημιούργησαν Ολλανδοί – Επιστήμη και Τεχνολογία  http://gr.msn.com/)
by halseike

Μπορούμε να επιβιώσουμε;

II. Για την απώλεια των ντόπιων ποικιλιών σπόρων και τη σταδιακή επικράτηση των σπόρων που παράγουν συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρείες:

 • «Στις 26 Απριλίου 2013, δεκάδες οργανώσεις και φορείς απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς την Ελληνίδα επίτροπο Μαρία Δαμανάκη, ζητώντας της να καταψηφίσει την αναμενόμενη πρόταση για τη νομοθεσία των σπόρων. Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, η πρόταση της DGSANCO (Γενικής Επιτροπής Υγείας και Καταναλωτών) «προσβάλλει βασικά δικαιώματα του αγροτικού κόσμου (…) στηρίζει συστηματικά τους σπόρους της βιομηχανίας ενώ ταυτόχρονα επιβάλει παράλογες απαιτήσεις στους παραδοσιακούς και σύγχρονους σπόρους που παράγουν οι γεωργοί, περιορίζοντας την εμπορική τους κυκλοφορία». (http://www.peliti.gr/index.php?option=com_content&view=article&id= 131 %3Aipografes&catid=21%3Aplaisio&Itemid=18&lang=el)
 • « …Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τους κινδύνους που απειλούν τη διατροφή μας και την παραδοσιακή γεωργία. Γιατί το να ελέγχεις τους σπόρους, σημαίνει ότι ελέγχεις απόλυτα την παραγωγή τροφής της ανθρωπότητας. Η Monsanto, η πολυεθνική που από την ίδρυσή της πριν 108 χρόνια «απολαμβάνει» τον τίτλο της πιο ρυπογόνου και επικίνδυνης εταιρείας στην ιστορία της βιομηχανίας, κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ, αυτό των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ κατά εταιρείας. Η συνεχιζόμενη και συστηματική εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών φυτών, θα οδηγήσει σύντομα στο σημείο να θεωρείται πολυτέλεια το δίλημμα κατά πόσο θέλουμε να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα ή όχι. Όταν εξαφανιστούν οι τοπικές ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών, μαζί τους θα εξαφανιστούν ανεπιστρεπτί και οι επιλογές μας, καθώς θα είμαστε διατροφικά εξαρτημένοι.» (http://www.agrinioart.gr/?p=14698)
 • Οι προγονοί μας δε χρησιμοποιούσαν τόσο το σιτάρι για να φτιάξουν το ψωμί τους, αλλά ένα άλλο δημητριακό τη ζέα ή αλλιώς ζεία. Η παραγωγή του δημητριακού ήταν μάλιστα τόσο διαδεδομένη, ώστε φημολογείται πως το λιμάνι της Μαρίνας Ζέας πήρε το όνομα του από το ομώνυμο δημητριακά, λόγω των συχνών συναλλαγών που πραγματοποιούνταν εκεί….
 • Για τους περισσότερους Έλληνες η ζέα είναι μία άγνωστη τροφή. Στις αρχές της δεκαετίας του 30, ένας νόμος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία απαγόρευσε όχι μόνο την καλλιέργεια της ζέας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ακόμη και το να αναφέρεται ως όρος στα λεξικά. Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο με το πέρασμα των χρόνων, το δημητριακά ξεχάστηκε, ενώ οι μετέπειτα γενιές δεν έμαθαν καν την ύπαρξή του. Οι Έλληνες στερήθηκαν έτσι για πολλά χρόνια ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο βέβαια άλλες χώρες συνέχιζαν να καλλιεργούν και να απολαμβάνουν. Ο κλινικός διαιτολόγος- βιολόγος κ. Δημοσθενόπουλος αναφέρει πως είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, κάτι που φαίνεται και από το ίδιο το όνομά της το οποίο σχετίζεται με τον όρο «ζείδωρος», που σημαίνει αυτός που δίνει ζωή.
 • Η ζέα περιέχει διατροφικά στοιχεία, χάρη στα οποία υπερέχει έναντι των άλλων δημητριακών. Συγκεκριμένα, η ζέα έχει διπλάσια περιεκτικότητα φυτικών ινών. Αυτό την καθιστά μια πολύ καλή επιλογή και για άτομα με διαβήτη. Επίσης έχει διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ λυσίνη και στις βιταμίνες A, Β, C και Ε. Ακόμη βασικό πλεονέκτημα του δημητριακού είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, καθώς περιέχει έως και 40% περισσότερο από τα υπόλοιπα δημητριακά. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως η ζέα συμβάλλει στην καταπολέμηση χρόνιων φλεγμονών και συμβάλλει στην προστασία από εμφάνιση και μετάσταση διάφορων μορφών καρκίνου. Η ζέα έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα γλουτένης. Αυτό βέβαια συμπεριλαμβάνεται στις ευεργετικές της ιδιότητες, καθώς την καθιστά εύπεπτη. (http://www.in2life.gr/wellbeing/health/articles/267479/article.aspx)
 • «Ο συντονιστής της εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι, Π. Σαΐνατούδης, έχει αποδοθεί σ’ έναν καθημερινό αγώνα για την προάσπιση της φύσης, η αναγνώριση του οποίου ήρθε φέτος από τον οργανισμό “Bioversity International” και το Δήμο της Ρώμης (Commune di Roma), που αναγνωρίζοντας τη δουλειά του, τον επέλεξαν φύλακα της βιοποικιλότητας της Μεσογείου για το 2009. Η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι (βελανιδιά στην ποντιακή διάλεκτο) έχει ως στόχο τη διάσωση και διάδοση ντόπιων ποικιλιών σε καλλιεργητές, αλλά και την καταγραφή ντόπιων αγροτικών ζωικών πληθυσμών. Μέχρι σήμερα, περίπου 1.500 ποικιλίες λαχανικών, δημητριακών και άλλων φυτικών οργανισμών έχουν συλλεχθεί και μοιραστεί σε περίπου 30.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες αγρότες σε όλη την Ελλάδα.»  (http://www.ota.gr/article/38028.html)

III. Ο επερχόμενος Διατροφικός Κώδικας (Codex Alimentarius)

 • «Ο (Διατροφικός) Κώδικας δρα υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, έχοντας τη λογική των ναπολεόντιων νόμων – αντί δηλαδή για τη συνήθη πρακτική, κατά την οποία αναγράφονται τα διατροφικά στοιχεία και οι ουσίες που απαγορεύονται, ο Κώδικας αναγράφει μόνο τα διατροφικά είδη που επιτρέπονται, καθιστώντας αυτομάτως παράνομη την κατοχή, παραγωγή και εμπορία οποιουδήποτε διατροφικού είδους και στοιχείου δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν… Ορισμένες από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται από τον Διατροφικό Κώδικα, οι οποίες προτείνεται να τεθούν σε ισχύ στο προσεχές μέλλον και, θα είναι αμετάκλητες, περιλαμβάνουν τα εξής:
 • Ο Κώδικας θα απαγορεύει τη χρήση θρεπτικών ουσιών (π.χ. βιταμινών και μετάλλων για την “ασθένεια”, χαρακτηρίζοντας τις “τοξίνες” ή “δηλητήρια”. Κάθε είδος τροφής (ακόμα και τα οργανικά βιολογικά τρόφιμα) θα υποβάλλεται σε επεξεργασία με ακτινοβολία, προκειμένου να απομακρυνθούν όλα τα δήθεν θρεπτικά στοιχεία (εκτός και αν οι καταναλωτές μπορούν να παράγουν και να καταναλώνουν την τροφή τους σε τοπικό επίπεδο). Μία πρόγευση της εν λόγω οδηγίας είχαν οι καταναλωτές των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2008, με την υποχρεωτική υποβολή των μαρουλιών και του σπανακιού της χώρας σε μαζική επεξεργασία με ακτίνες, στο όνομα της «δημόσιας ασφάλειας». Αν ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έπραξε με γνώμονα την προστασία του κοινού, τότε γιατί δεν ενημερώθηκε η αμερικανική Κοινή Γνώμη;
 • Τα επιτρεπόμενα θρεπτικά στοιχεία θα είναι περιορισμένα σε αυτά που αναγράφονται στη λίστα του Κώδικα, η οποία θα περιλαμβάνει ουσίες, όπως το Φθόριο (3,8mg ημερησίως), το οποίο θα συλλέγεται από βιομηχανικά απόβλητα. Όλα τα θρεπτικά στοιχεία (π.χ. δι βιταμίνες A, Β, C, D, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο) ανακηρύσσονται παράνομα σε θεραπευτικές δοσολογίες και θα μειωθούν σε ποσότητες αμελητέες, με μέγιστο όριο το 15% της σημερινής συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Ακόμα και με συνταγή γιατρού θα είναι αδύνατο για κάποιον να βρίσκει τα παραπάνω στοιχεία σε μεγαλύτερες θεραπευτικές δόσεις, σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκεται.»  (http://www.ramnousia.com/2011/01/blog-post 2666.htmffl.UYQ4bMoUiSo)

Η συνέχεια στο επόμενο άρθρο… Για να το διαβάσετε πατήστε ΕΔΩ.

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.