Ο εξοπλισμός ενός αυτοκινήτου 4Χ4 – Μέρος Α

by jarrodlombardo

Από το πολύ καλό ihunt.gr

του Θεοφάνη Καραμπατζάκη, Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου από την έντυπη έκδοση της ΣΤ’ΚΟΜΑΘ ΠΑΝ-ΘΗΡΑΣ

  • Oδηγώντας τετρακίνητο όχημα πολλές είναι οι  περιπτώσεις που μπορεί να βρεθούμε σε απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες όχι μόνο να είναι εκτός δικτύου κινητής τηλεφωνίας αλλά και η κοντινότερη ανθρώπινη ύπαρξη να βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά. Και το πρόβλημα ξεκινάει όταν θα χρειαστούμε βοήθεια για οποιοδήποτε λόγο.
  • Είτε γιατί μας συνέβη ένα μικροατύχημα (για σοβαρό δεν συζητάμε), είτε γιατί το όχημά μας ακινητοποιήθηκε από έναν δικό μας αδέξιο χειρισμό, είτε γιατί ακινητοποιηθήκαμε λόγω μιας θεομηνίας, είτε, είτε…. Ακόμη οι δρόμοι τους οποίους διατρέχουμε είναι πολλές φορές τόσο δύσβατοι που και αν ακόμη καταφέρουμε να καλέσουμε οδική βοήθεια, αυτή να μη καταφέρει να φθάσει στο σημείο που βρισκόμαστε.
  • Πρέπει λοιπόν να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, ψύχραιμα και αποτελεσματικά μια τέτοια κατάσταση ή ακόμη να μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον άλλο συνάνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια και είτε μας βρήκε αυτός αναζητώντας την, είτε “πέσαμε” επάνω του κατά τύχη.

  • Για να μπορέσουμε όμως να βοηθήσουμε ή να βοηθηθούμε πρέπει το όχημά μας να διαθέτει κάποια εργαλεία απαραίτητα για αυτές τις δουλειές. Τα εργαλεία αυτά τα διακρίνουμε σε τρεις κατηγορίες: Εργαλεία συντήρησης (πάνω πίνακας), εργαλεία διάσωσης και συλλογή επιβίωσης (κάτω)

  • Έχουμε αρχικά την πρώτη ομάδα η οποία περιλαμβάνει τα εργαλεία συντήρησης του οχήματος μας. Πολλά από αυτά υπάρχουν ήδη μέσα σ’ αυτό από την στιγμή της αγοράς του. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, αμέσως μόλις προμηθευτούμε το τετρακίνητο μας, είναι να συγκρίνουμε τα εργαλεία που έχει προβλέψει ο κατασκευαστής ή ο προηγούμενος κάτοχος και βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητό μας, με τα εργαλεία που προτείνουμε στο άρθρο και να συμπληρώσουμε τη συλλογή μ’ αυτά που λείπουν.
  • Πρώτα απ’ όλα πρέπει να φροντίσουμε να προμηθευτούμε μια υφασμάτινη εργαλειοθήκη τύπου “σακ βουαγιάζ”, ώστε οι συλλογές των εργαλείων και των παρελκόμενων να βρίσκονται όλες εκεί μέσα και όχι σκόρπια μέσα στο χώρο αποσκευών του οχήματος.
  • Ξεκινώντας από τα κατσαβίδια δεν χρειάζεται να τονίσουμε την χρησιμότητά τους, αλλά να πούμε ότι πρέπει να έχουμε τουλάχιστον από δύο μεγέθη (ένα μικρό και ένα μεγάλο) και ότι ένα μεγάλο κατσαβίδι πλακέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ή και ως κοπίδι. Το γαλλικό κλειδί, πολύ χρήσιμο, πρέπει να είναι μήκους 8″ δηλ. 20cm. Αυτό μπορεί να “πιάσει” βίδα με κεφάλι ή περικόχλιο (παξιμάδι) μέχρι 23 mm. Θα μου πείτε τότε, γιατί χρειάζεται και η συλλογή των γερμανικών κλειδιών  (γερμανοπολύγωνα), αφού ένα γαλλικό μπορεί να κάνει τη δουλειά εννέα γερμανικών;

Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.