Παράνομη οπλοχρησία και παράνομη οπλοφορία

  • Στην Ελλάδα, η παράνομη οπλοχρησία, όπως και η παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή συνιστούν ανεξάρτητα και αυτοτελή αδικήματα που είναι πλημμελήματα, και τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης ξεκινώντας από τους 3 μήνες μέχρι το πολύ τα 5 έτη. Επίσης προβλέπονται και χρηματικές ποινές, με μέγιστο τα 30.000 ευρώ.
  • Τουλάχιστον ως «νεφελώδης» μπορεί να χαρακτηριστεί και ο νόμος για την άδεια κατοχής συλλεκτικών όπλων και οικογενειακών κειμηλίων. Στις 31/12/13 έληξε η σχετική υπουργική απόφαση του 2004 που είχε τεθεί σε ισχύ για να εναρμονισθεί η Ελληνική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή με αποτέλεσμα να μην ανανεώνονται οι υπάρχουσες άδειες. (14)
  • Ο νόμος περί όπλων αναφέρει και τη διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής που συνιστά κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 20 έτη, όταν ο δράστης εμπορεύεται, εισάγει, κατέχει, παραδίδει κλπ όπλα σε τρίτους με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος ή εφοδιάζει με αυτά (όχι απαραίτητα εγκληματικές) ομάδες και οργανώσεις προσώπων. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος δέχεται ή αποκρύπτει τα όπλα αυτά.
  • Σχετικά με τα σκοπευτικά όπλα – οι σκοπευτές χρησιμοποιούν μόνο τα όπλα που κατέχουν νόμιμα, αποκλειστικά εντός των σκοπευτηρίων – με αυστηρά προκαθορισμένους όρους, και μόνο όπως ορίζει ο νόμος.
  • Η άδεια «οπλοκατοχής» και «οπλοφορίας» για προστασία ζωής και περιουσίας δεν είναι ίδια με την «άδεια κατοχής σκοπευτικού όπλου». Από το νομικό γόρδιο δεσμό δεν ξεφεύγουν ούτε οι αστυνομικοί υπάλληλοι που ζουν σε ένα μόνιμο καθεστώς αμηχανίας ως προς την χρήση των όπλων – ακόμα και την υπηρεσιακή άδεια αφού οι διατάξεις που διέπουν τη χρήση των όπλων τους είναι πολύπλοκες και σε πολλά σημεία αντιφατικές καθιστώντας τις στην ουσία επιχειρησιακά ανεφάρμοστες. Το ένοπλο προσωπικό ασφαλείας οποιασδήποτε δημόσιας ή ιδιωτικής υπηρεσίας δε θα πρέπει ποτέ να έχει αμφιβολίες για τους «κανόνες εμπλοκής» ή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγνωρίζεται πρακτικά και νομικά αναγκαία η χρήση του όπλου του για άμυνα ή την χρήση που γίνεται για την ασφάλισή του σε περίπτωση απόπειρας αφαίρεσής του από τρίτους.
  • Το αποτέλεσμα με το θολό νομικό καθεστώς είναι οι πολλές περιπτώσεις εσκεμμένης ολιγωρίας και αδιαφορίας των αστυνομικών να συνδράμουν σε περιστατικά με ένοπλες διαστάσεις λόγω της μη προστασίας τους. Επιπλέον, στην περίπτωση που τραυματιστούν σε συμπλοκή δεν υπάρχει η κατάλληλη μέριμνα και έχουν και απώλεια εισοδήματος. Τέλος, αυτοί που κάνουν πάραυτα την δουλειά τους το πράττουν με μεγάλη διστακτικότητα ή μεγάλη αυτοσυγκράτηση που μπορεί να αποδειχθεί τελικά μοιραία για τους ίδιους.
  • Σχετικά με τη νομοθεσία για τους συνοδούς φύλαξης (παλιότερα ονομάζονταν σωματοφύλακες) – το προσωπικό ασφαλείας (Personal Escort) (15): «δεν υπάρχει καμία απολύτως νομοθετική ρύθμιση για τη νόμιμη άμυνα του συνοδού σε περιπτώσεις επιθέσεων κατά της ζωής του ίδιου ή του ατόμου που προστατεύει και για τα επιτρεπόμενα μέσα που θα κληθεί να χρησιμοποιήσει σε μια επίθεση.» Από όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:

1. Η ισχύουσα νομοθεσία περί όπλων γράφτηκε όταν η χώρα μας ήταν πολύ διαφορετική από ότι σήμερα από ανθρώπους που μπορεί να είχαν καλές προθέσεις αλλά δεν είχαν την προαπαιτούμενη τεχνογνωσία και δεν έλαβαν υπ όψη τους τις πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Η νομοθεσία έχει μεγάλη ανάγκη, όχι απλά νομοθετικής ρύθμισης αλλά νομοθετικής μεταρρύθμισης όσον αφορά τα θέματα της νόμιμης οπλοκατοχής, οπλοφορίας και χρήσης πυροβόλων όπλων σε όλα τα επίπεδα.

2. Στα πλαίσια αυτής της μεταρρύθμισης θα πρέπει άμεσα να αρθούν τα τεχνητά εμπόδια για τις άδειες οπλοκατοχής και οπλοφορίας από πολίτες που πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις και ειδικά από ειδικές κατηγορίες που αναλύονται παρακάτω.

3. Να εξεταστεί πως μπορεί να θεσπιστεί καλύτερα το ακαταδίωκτο για όποιον πολίτη κάνει χρήση νόμιμου κατεχόμενου όπλου για να υπερασπίσει τον εαυτό του, την οικογένειά του η το γείτονα του στα πλαίσια της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το νόμο.

4. Να προαχθεί η ασφάλεια και η παιδεία σχετικά με τα πυροβόλα με το να δοθούν κίνητρα για σεμινάρια, ημερίδες και εκπαιδεύσεις στα σκοπευτήρια όλης της χώρας – αθλητικά και μη πάνω σε θέματα ασφαλούς χρήσης, σκοποβολής και αυτοπροστασίας πράγμα που σήμερα δεν επιτρέπεται. Σαν ένδειξη ευαισθησίας για τα δικαιώματα των «φερέλπιδων οπλισμένων ληστών» προτείνουμε να γίνει και για αυτούς μια ενημερωτική καμπάνια ενημέρωσης από τα ΜΜΕ που να τους προειδοποιεί για τους «κινδύνους του επαγγέλματος» και για τα μειονεκτήματα του να διάγουν παράνομο βίο εις βάρους των άλλων.

Πηγές

(14) «Στον αέρα η νομοθεσία για τα κειμήλια». Δημήτρης Μανοκανάτος . Περιοδικό: «Στα Όπλα», Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2014 – Τεύχος 7.

(15) Συνοδεία ασφάλειας: Το επάγγελμα του σωματοφύλακα στη χώρα μας – Ευάγγελου Ντούσικου- 14/12/2012 – http://kostasxan.blogspot.gr

Το παραπάνω άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο Οπλοκατοχή – Οπλοφορία Οπλοχρησία & Ένοπλες Συμπλοκές Με Πυροβόλα Όπλα, αναρτήθηκε με άδεια από τον συγγραφέα και απαγορεύεται η αναδημοσίευση του.

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.