Πώς να κερδίσουμε μια οποιαδήποτε συμπλοκή

«Si vis pacem, para bellum» (Αν θέλεις ειρήνη να ετοιμάζεσαι για πόλεμο)
(από τον Λατίνο ποιητή Βιργίλιο)

 • Ο μόνος σίγουρος τρόπος να κερδίσουμε μια οποιαδήποτε συμπλοκή είναι να την αποφύγουμε εξ αρχής. Όσοι επισταμένα επιζητούν μέσω των διενέξεων τη σύγκρουση θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο το οποίο θα έρθει σίγουρα και μάλιστα πολύ γρήγορα.
 • Η λανθασμένη ιδέα ότι «το κακό συμβαίνει στους άλλους και όχι σε εμένα» εμπεριέχει κινδύνους τόσο για τους αμυνόμενους όσο και για τους επιτιθέμενους. Μπορεί κάποιος που είναι έτοιμος στο δρόμο να καυγαδίσει για την τιμή του πολύ γρήγορα να διαπιστώσει πως κλιμακώνεται το συμβάν και ίσως χρειαστεί τελικά να παλέψει για τη ζωή του. Αν το γνώριζε αυτό από την αρχή σίγουρα δεν θα είχε εμπλακεί στη διένεξη.
 • Όταν, για παράδειγμα, ανέβηκε τον Αύγουστο του 2013 στο τρόλεϊ της γραμμής 12: Αθήνα-Περιστέρι ο 19χρονος Αθανάσιος Καναούτης και ήρθε σε αντιπαράθεση με τον ελεγκτή Ν.Π. κατά τη διάρκεια του νόμιμου ελέγχου εισιτηρίων, δεν περίμενε κανένας από τους δύο πως η κατάληξη θα ήταν ο σοβαρός τραυματισμός που οδήγησε στο θάνατο του πρώτου.
 • Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι συμπλοκές εκ του ασφαλούς δεν υπάρχουν. Πάντα θα παρουσιαστεί κάποιος εξυπνότερος, γρηγορότερος, δυνατότερος ή έστω τυχερότερος που θα «ξαπλώσει» τον «μάγκα» της ιστορίας αργά η γρήγορα.
 • Ένα άλλο γνωστό περιστατικό αφορά πέντε θύματα που μάλιστα έτυχε να είναι και ένοπλα διότι κυνηγούσαν στην ύπαιθρο. Πρόκειται για τη δολοφονία των πέντε κυνηγών στα Καλύβια του Αγρινίου, το Νοέμβριο του 2006 από ένα 37χρονο κτηνοτρόφο που έτρεξε με την καραμπίνα να επέμβει υπέρ του πατέρα του σε εξελισσόμενο έντονο προφορικό διαπληκτισμό. Κάποιος από τα θύματα πυροβόλησε στον αέρα κατά λάθος κλιμακώνοντας την ένταση και ο δράστης Δ.Φ. σήκωσε τη δική του καραμπίνα και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως σκοτώνοντας τους όλους.
 • Όταν υπάρχουν όπλα παρόντα σε μια συμπλοκή η ψυχραιμία είναι άκρως απαραίτητη. Ένας γνωστός εκπαιδευτής για συμπλοκές,, ο Peyton Quinn που ίδρυσε το «Rocky Mountain Combat Application Training» στην Αμερική πρώτα διδάσκει στους μαθητές του τεχνικές αποφυγής των συγκρούσεων πριν αρχίσει να δείχνει τις τεχνικές για επιβίωση για όταν βρεθούν σε αυτές. Έχει καταγράψει πέντε συμβουλές με σκοπό να αποφεύγονται οι διενέξεις στο δρόμο που μπορεί να οδηγήσουν σε συμπλοκή:

1) Μην κοιτάτε έντονα, μη μιλάτε υποτιμητικά – προσβλητικά στον άλλον. Πέρα από το ότι είναι παράνομο (πρόκληση – εξύβριση) χάνετε το δίκιο σας και οι άλλοι που θα προσέτρεχαν πιθανόν σε βοήθεια σας δεν θα το κάνουν. Αν προκαλέσεις την επίθεση αλλάζουν τα νομικά δικαιώματα περί άμυνας.
2) Μην προκαλέσετε τον άλλον να κάνει κάτι. π.χ. «Για κάνε πως κουνιέσαι και θα δεις».
3) Μην απειλείτε τον άλλον.
4) Μην κάνετε πως δεν συμβαίνει τίποτα. Η αδιαφορία είναι μορφή παθητικής επίθεσης (Passive Aggressive).
5) Δώστε τον άλλον την ευκαιρία να απεμπλακεί χωρίς να χάσει την αξιοπρέπεια του.

 • Ειδικά το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό στην Ελλάδα της κρίσης και των χιλιάδων «τσαμπουκάδων» που κάποιος βρίζει για να μειώσει τον άλλον και επιθυμεί διακαώς να προκαλέσει κάποια αντίδραση. Ποτέ δεν ξέρεις όμως όπως προαναφέραμε τι είναι ο άλλος και πιο σημαντικά τι κουβαλάει επάνω του. Επίσης μπορεί να μην είναι μόνος του. Πολύ συχνά είναι με άλλους που στέκονται σε κοντινή απόσταση έτοιμοι να επέμβουν.
 • Όταν πλέον ξεσπάσει η σύγκρουση φυσικά και πρέπει να αμυνθούμε και να αντιδράσουμε και για αυτό το λόγο δεν την προκαλούμε ώστε να μην διακινδυνέψει το δικαίωμα μας για άμυνα. Από τη στιγμή όμως που ξεκινήσει η συμπλοκή «όλα παίζουν» δεν υπάρχουν σίγουρες και εύκολες νίκες και πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και δυναμικοί μέχρι τέλους.
 • Επιπλέον, πάντα μετά το συμβάν θα πρέπει να λογοδοτήσουμε και να δείξουμε στους άλλους πως δεν μπήκαμε στη διαδικασία αυτή ορμώμενοι από το συναίσθημα, το φόβο, το προσωπικό κέρδος, τον εγωισμό ή την επιθυμία να τιμωρήσουμε ή να μειώσουμε τον άλλον. Αντιδρούμε αποφασιστικά, με ισχύ και όχι προκλητικά ή επιθετικά. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο.
 • Για να μην βρούμε τον ληστή μέσα στο σαλόνι μας μπορούμε να προετοιμάσουμε το σπίτι μας, να βάλουμε φώτα, κάγκελα, συναγερμό και όλα τα παρελκόμενα. Όποιος στηρίζεται στην οπλοκατοχή αποκλειστικά για να προφυλαχτεί είναι σαν να βάζει όλα του τα χρήματα σε ένα στοίχημα το οποίο μάλλον θα χάσει. Η ασφάλεια είναι πολύ-επίπεδη και ποτέ μονό-επίπεδη.
 • Οι αστυνομικοί που είναι υποχρεωμένοι να επεμβαίνουν λόγο επαγγέλματος πρέπει να γνωρίζουν τεχνικές αποκλιμάκωσης και να μην επιτρέπουν τα πράγματα να εξελίσσονται σε συμπλοκές οποιασδήποτε μορφής, αν μπορεί αυτό να αποφευχθεί. Συμφωνούμε με την ιδέα ότι η εμπλοκή σε συμπλοκή που περιλαμβάνει ανταλλαγή πυρών αποτελεί για κάθε αστυνομικό ή πολίτη την χείριστη κατάσταση στην οποία θα μπορούσε να βρεθεί. Όταν υποψιάζεται ότι μια κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί ο αστυνομικός καλεί αμέσως σε βοήθεια, ώστε να έχει πάντα συντριπτική ισχύ έναντι του παρανομούντα. Δεν εισέρχεται περαιτέρω στην συμπλοκή αν δεν είναι έτοιμος εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις που κινδυνεύει άμεσα κάποιος.
 • Η πρώτη ευθύνη του διασώστη είναι στον εαυτό του. Στις διάφορες αστυνομικές ταινίες το σενάριο είναι τέτοιο που αν δεν γίνει επέμβαση άμεσα τότε κάτι μοιραίο θα συμβεί. Αυτό γίνεται προφανώς για λόγους δραματοποίησης για να διασκεδάζει ο κόσμος. Στις ταινίες η Αστυνομία φτάνει «στο παρά-πέντε». Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η Άμεση Δράση καταφθάνει συνήθως αφού έχει γίνει το μοιραίο, όπως η τροχαία βγάζει τις μεζούρες μετά τα τροχαία.
 • Στην απίθανη περίπτωση που καταφτάσει αστυνομική δύναμη όταν ξεκινάει μια σοβαρή συμπλοκή δεν γίνονται περαιτέρω ενέργειες μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις… «το βαρύ πυροβολικό». Οι Αστυνομίες όλου του κόσμου στηρίζονται στη μεγάλη παρουσία δυνάμεων και στη συντριπτική δύναμη πυρός. Απαραίτητο για αυτό είναι η ικανότητα να μεταφέρει γρήγορα δυνάμεις από το ένα σημείο στο άλλο και τις καλές-συνδυαστικές επικοινωνίες μεταξύ αυτών των δυνάμεων για να εξουδετερωθεί τελικά η συμπλοκή.
 • Ο πολίτης μόνος ή με ένα ή δύο άλλους στηρίζεται στην αποφυγή της κλιμάκωσης ή στη φυγή. Εάν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση τότε πρέπει να γίνει μια στοχευμένη επιθετική ενέργεια (στα πλαίσια της άμυνας) η οποία ή θα εξουδετερώσει τον επιτιθέμενο ή θα τον καταστήσει ανίκανο για τόσο χρόνο όσο χρειάζεται πάλι ο πολίτης για να διαφύγει.

-.-

Το άρθρο αυτό αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο Οπλοκατοχή – Οπλοφορία Οπλοχρησία & Ένοπλες Συμπλοκές Με Πυροβόλα Όπλα, αναρτήθηκε με άδεια από τον συγγραφέα και απαγορεύεται η αναδημοσίευση του

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.