Προετοιμασία για το σκοπευτήριο

by DVIDSHUB

Εισαγωγή

Σε όλους τους κυνηγούς και τους σκοπευτές αρέσει να αγοράζουν όπλα και φυσίγγια, αν και αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι ξέρουν να τα χρησιμοποιούν κιόλας. Όλοι οι υπεύθυνοι κάτοχοι όπλων πρέπει κάποια στιγμή να αναζητήσουν συμβουλές και προπόνηση από γνώστες σε κάποιο σκοπευτήριο.

Εάν ετοιμάζεστε να πάτε τώρα στο σκοπευτήριο έχετε ήδη αποφασίσει ποιό όπλο και ποια φυσίγγια θα πάρετε. Στις επόμενες παραγράφους θα σας προτείνουμε κάποια αντικείμενα που ίσως δεν έχετε σκεφτεί.

 • Η σωστή επίσκεψη σε ένα σκοπευτήριο είναι μια ακριβή ιστορία για τους περισσότερους: Καύσιμα, πυρομαχικά, έξοδα σκοπευτηρίου, καφέδες – ακόμα και ιδιαίτερα μαθήματα για μερικούς! Αξίζει όμως, γιατί παίρνουμε συμπιεσμένη γνώση από ειδικούς ή / και έμπειρους.
 • Για αυτό και πρέπει να βελτιστοποιήσουμε την εμπειρία αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο. Εμφανιζόμαστε λοιπόν με το σωστό όπλο, τσοκ, φυσίγγια και εξοπλισμό. Και πρώτος απ΄ όλους ο γράφων, που εμφανίστηκε για skeet με τσοκ “βελτιωμένο μισό” που είχε για το κυνήγι του λαγού… Μία φορά την πατάς! Ελπίζω δηλαδή…
 • Ρουχισμός: Όσο σκληροτράχηλος/η κι αν είστε, αν ζεσταίνεστε, κρυώνετε, ιδρώνετε ή σας κτυπούν τα παπούτσια δεν θα σημαδέψετε σωστά. Είναι κανόνας. Φορέστε βολικά παπούτσια και ρούχα που ταιριάζουν με τον καιρό.
 • Καιρός: Αν θα ταξιδέψετε σε μακρινό σκοπευτήριο, αξίζει να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στο δελτίο καιρού και να έχετε μαζί σας τα κατάλληλα ρούχα, ακόμα και 2 αλλαξιές, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.
 • Αν σκοπεύετε να δοκιμάσετε κάποιο σχέδιο μάχης και το σκοπευτήριο είναι κατάλληλα διαμορφωμένο (πράγμα σπάνιο στην Ελλάδα), φορέστε ανθεκτικά ρούχα και προαιρετικά επιγονατίδες. Διαφορετικά σας εγγυώμαι ότι θα το μετανιώσετε, εσείς ή τα ρούχα σας…
 • Πολύ καλή ιδέα είναι να φτιάξετε μια λίστα με αντικείμενα, την οποία θα βελτιώνετε μετά από κάθε επίσκεψη στο σκοπευτήριο. Αν έχετε τη δυνατότητα μπορείτε να έχετε τα απαραίτητα συγκεντρωμένα σε ένα ντουλάπι για να μην τα ψάχνετε κάθε φορά. Να μια πρόχειρη λίστα (όπλο & πυρομαχικά εννοούνται, και θα βρίσκονται ξεχωριστά στο δικό τους, ασφαλή χώρο):
 1. τσοκάκια μέσα στη θήκη τους
 2. ωτοασπίδες (και έξτρα σετ, στην περίπτωση που τις χάσετε)
 3. γιλέκο σκοποβολής
 4. θήκη όπλου για τη μεταφορά
 5. γυαλιά σκοποβολής
 6. άδεια κατοχής όπλου
 7. ταυτότητα σκοπευτή (αν έχουμε)
 8. αστυνομική ταυτότητα
 • Αν το όπλο σας είναι σαν πολλά άλλα στο σκοπευτήριο που θα πάτε, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να το αναγνωρίσετε άμεσα και εύκολα με κάποιο σημάδι κτλ. Το ίδιο ισχύει και για τον υπόλοιπο εξοπλισμό.
 • Οι ηλεκτρονικές ωτοασπίδες σκοποβολής κάνουν άριστη δουλειά, αν θέλετε να ακούτε καθαρά τον εκπαιδευτή σας. Αν ο προϋπολογισμός σας το αντέχει…
 • Μερικές επισκέψεις στο γυμναστήριο για βαράκια μπορεί να κάνουν θαύματα στο κράτημα του όπλου.
 • Πολλές “ξηρές” επωμίσεις στο σπίτι μας βελτιώνουν σαν σκοπευτές, στο βαθμό της μεταμόρφωσης.
 • Δοκιμάζουμε το συνδυασμό όπλο – φυσίγγι – τσοκ σε ένα χαρτόνι, πριν ρίξουμε “στα σοβαρά” στο σκοπευτήριο. Θα εκπλαγείτε με το πόσοι τέτοιοι συνδυασμοί είναι λάθος, και μας απογοητεύουν άδικα!
 • Συμπεριφορά: Παρκάρουμε τον εγωισμό μας στο σπίτι και πηγαίνουμε στο σκοπευτήριο. Κανείς δεν θέλει να βλέπει ή να ακούει ένα σκοπευτή που κομπάζει για τις ικανότητες του, πόσο μάλλον όταν αυτός είναι αρχάριος ή, έστω, μέτριος. Στο σκοπευτήριο πάμε για να μάθουμε από τους καλύτερους, όπως κάποτε έκαναν και εκείνοι. Κανείς δεν θέλει να ακούσει τα βλακώδη κομπάσματα μας, και, το κυριότερο, μετά κανείς δεν θα θέλει να μας δείξει… Αυτιά ανοικτά και στόμα κλειστό λοιπόν!
 • Αν δείξουμε ανθρώπινη συμπεριφορά και τον απαραίτητο σεβασμό, όλοι θα θέλουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας. Λογικό είναι.
 • Εκτός των άλλων, πρέπει να είμαστε και πνευματικά προετοιμασμένοι για να πάμε στο σκοπευτήριο. Αν φτάσουμε εκεί κουρασμένοι μετά από διάβασμα ή κάποιου είδους άσκηση πρέπει να περιμένουμε μια άσχημη απόδοση και εμπειρία (αν και μάλλον θα μας σεβαστούν, πνίγοντας τυχόν περιπαικτικά σχόλια…)

Τώρα λοιπόν ξέρετε τα βασικά, μη διστάσετε να επισκεφτείτε τα σκοπευτήρια και… Καλό Βόλι!

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.