Προετοιμασία & Ετοιμότητα για αυτοάμυνα

 • Η ετοιμότητα για αυτοάμυνα είναι το αποτέλεσμα μιας (μακράς διάρκειας) προετοιμασίας. Η προετοιμασία είναι μια πολυπρόσωπη ενσωμάτωση όλων των τομέων που σχετίζονται με την ετοιμότητα μας. Με άλλα λόγια η προετοιμασία είναι το ταξίδι και η ετοιμότητα ο προορισμός… Ο τρόπος να γίνει η μέγιστη εκμετάλλευση της προετοιμασίας είναι η κατανόηση ότι η ετοιμότητα είναι κινητός στόχος.
 • Ο σωστός “πολεμιστής” δεν αισθάνεται έτοιμος μέχρι να μπει στη μάχη. Αν κάποιος παρατήσει την προπόνηση, πρέπει να ξανασκεφτεί το εγώ του και το πόσο (δεν) πιέζει τον εαυτό του. Προσωπικά, κάθε φορά που φεύγω από την προπόνηση, είτε αυτή λέγεται κυνήγι, είτε σκοπευτήριο, πάντα κρατώ νοητικά σημειώσεις για το πού δεν τα πήγα καλά και τι βήματα πρέπει να κάνω για να βελτιωθώ. Το πού τα πήγα καλά ποτέ δεν με ενδιέφερε – κάποιες μικρές επιτυχίες είναι απλά φυσιολογικές όταν κάποιος προπονείται…
 • Είπαμε, η προετοιμασία είναι το κυνήγι της ετοιμότητας. Μπορεί να είμαι προετοιμασμένος, αλλά είμαι έτοιμος; Αυτή η ερώτηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αυτοάμυνα και την προστασία της οικογένειας μας. Και ποιά η διαφορά; Θα ρωτήσετε. Ας δούμε την απάντηση:
 • Προετοιμασμένος είναι αυτός που περνά από μια διαδικασία βελτίωσης. Έτοιμος είναι αυτός που πνευματικά και σωματικά μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία μία δράση ή δύσκολη εμπειρία. Η ετοιμότητα είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης και δοκιμασίας του μαθητή στις αρχές της αυτοάμυνας. Περιέχει την προετοιμασία αλλά δεν συμβαίνει το αντίστροφο!
 • Όλα αυτά επηρεάζουν τα σχέδια μάχης και την κάθε σκέψη για να αμυνθούμε μέσα στο σπίτι μας. Ένα σχέδιο για να ασφαλίσουμε το σπίτι μας μπορεί να δουλευτεί με τεράστια λεπτομέρεια: Τοποθεσία, μέγεθος απειλής, οικογενειακή κατάσταση, διαρρύθμιση σπιτιού, δυνατότητα εξωτερικής βοήθειας, ακόμα και θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις μπορεί να επηρεάσουν το σχέδιο ασφάλειας μας. (Αυτό βέβαια είναι ένα τεράστιο λάθος, γιατί ο εισβολέας σίγουρα δεν ενδιαφέρεται για τα πιστεύω μας, κι εμείς δεν πρέπει να ασχοληθούμε με τα δικά του: Ένα όπλο κάνει την ίδια ζημιά σε όλους, ανεξαρτήτως θρησκείας…)
 • Πολλά μπορεί να ειπωθούν για τα προαναφερθέντα, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός αυτού του άρθρου. Εδώ θα ασχοληθούμε με τους βασικούς βαθμούς ετοιμότητας που μπορεί να έχει ένα σπιτικό:
 1. Αν έχετε τηλέφωνο οποιουδήποτε είδους, έχετε κάνει το πρώτο βήμα. Προετοιμαστήκατε δηλαδή να πάρετε το 100, αλλά είστε έτοιμοι; Μελέτες που έγιναν (σε σοβαρά κράτη…) έδειξαν ένα ποσοστό ανικανότητας να καλέσουμε το 100 σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης! Μπορεί να ακούγεται βλακώδες, αλλά δεν είναι: Η αδρεναλίνη επηρεάζει νοητικές και σωματικές λειτουργίες σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ένα κινητό επίσης μας καθιστά έτοιμους για την περίπτωση που θα μας κόψουν την τηλεφωνική γραμμή.
 2. Ας πούμε ότι αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε συναγερμό σαν μέρος της ασφάλειας του σπιτιού σας. Προετοιμαστήκατε λοιπόν για χρήση συναγερμού, αλλά είστε έτοιμοι; Τον δοκιμάζετε συχνά, για να δείτε ότι δουλεύουν όλοι οι αισθητήρες; Τι κάνετε όταν χτυπήσει; Έχετε ενημερώσει την οικογένεια σας; Κάνατε όλοι μαζί καμία απροειδοποίητη δοκιμή για να δείτε αντιδράσεις στο χτύπημα του συναγερμού; Κάνατε μια δεύτερη δοκιμή για να διορθώσετε τα στραβά της πρώτης;
 3. Το τρίτο βασικό στάδιο της άμυνας για το σπίτι είναι το όπλο. Για τη σχετική νομοθεσία έχουμε κάνει πολλές αναφορές και δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Με την ευκαιρία διαβάστε και τους όρους χρήσης, όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη…
 • Αγοράσατε λοιπόν το όπλο, αλλά είστε έτοιμοι; Εδώ έρχεται η αφοσίωση που απαιτεί η ετοιμότητα. Η ασφαλής, υπεύθυνη και σωστή κατοχή ενός όπλου είναι μια πολύ σοβαρή υποχρέωση. Διαφορετικά οι συνέπειες είναι πολλές φορές τραγικές, κάτι που αρκετοί δεν θέλουν να καταλάβουν. Πολλοί επέζησαν από ατυχήματα με όπλα, αν και δεν ήταν έτοιμοι να τα αποφύγουν. Άλλοι πάλι δεν επέζησαν!
 • Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε σκοπευτής σε αυτοάμυνα, και πρέπει να τα γνωρίζει ΠΡΙΝ τα χρειαστεί, για να μπορέσει να επιβιώσει νομικά, συναισθηματικά αλλά και σωματικά! Μελέτες έχουν δείξει κατάθλιψη και πολλά άλλα ψυχολογικά προβλήματα σαν αποτέλεσμα μιας βίαιης – φονικής αντιπαράθεσης με εισβολείς σε σπίτια. Το ρίσκο της ψυχολογικής καταβολής μπορεί να αποφευχθεί με σωστή προετοιμασία που θα καταλήξει στο ίδιο πάντα ζητούμενο: Την ετοιμότητα.

Ο Αντίλογος

Τι είναι αυτά, ανοησίες, εγώ ξέρω να ρίχνω με όπλο! Απλά σημαδεύεις και τραβάς τη σκανδάλη, σιγά το πράγμα!” Η απάντηση σε αυτό είναι “Είμαι 18, έκανα 2 μαθήματα οδήγησης και μπορώ να ξεκινάω, να σταματάω και να βάζω πρώτη και δευτέρα, άρα μπορώ να πάω ένα ταξίδι 700 χιλιομέτρων με την παρέα μου με ασφάλεια…”

Αν σκοπεύετε να έχετε πυροβόλο όπλο στην κατοχή σας οφείλετε στον εαυτό σας και σε αυτούς που προστατεύετε να είστε καλά εκπαιδευμένοι και να οδεύετε προς την ετοιμότητα. Προπονηθείτε λοιπόν – όσο το δυνατόν περισσότερο…

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Προετοιμασία & Ετοιμότητα για αυτοάμυνα — 1 Σχόλιο

 1. Αξίζει να τονίσουμε και ότι ο διεθνής αριθμός
  κλήσης ανάγκης από κινητό τηλέφωνο είναι 112.
  Ο αριθμός αυτός καλείται δωρεάν και μπορεί να κληθεί
  ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάρτα SIM στη συσκευή του κινητού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.