Ρύθμιση σκοπευτικών για αρχάριους σε 2 βολές!

By Raxis

Εισαγωγή

 • Οι περισσότεροι σκοπευτές λειόκαννων απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ρίγας πάνω στην κάννη: Απλή και γρήγορη σκόπευση, η οποία προϊδεάζει με τον τρόπο της και για την διασπορά των σκαγιών ή των δραμιών. Στις μέρες μας όμως, ο όρος tacticool (εκ του tactical & cool προφανώς) σηματοδοτεί τη νέα μόδα: Εξοπλισμός (και όπλα) που μιμείται ή έρχεται απευθείας από στρατιωτικές εφαρμογές. Περί ορέξεως…
 • Καλώς ή κακώς λοιπόν, πολλοί καταλήγουν με λειόκαννα που φέρουν σκοπευτικά “πολεμικού όπλου”, τύπου ghost ring (πχ. Benelli M4, Mossberg 590) κτλ.
 • Για έναν αρχάριο, είναι φυσικό ότι η ρύθμιση τέτοιων σκοπευτικών μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Όχι πια! Με την παρακάτω μέθοδο, μπορεί να μην πετύχετε την τέλεια ρύθμιση, αλλά θα ξεκινήσετε από μια πολύ καλή βάση, ενώ το όπλο θα γίνει άμεσα λειτουργικό (η μέθοδος αυτή δουλεύει και σε αεροβόλο):
 1. Αποφασίζουμε την απόσταση βολής (τυπικά 25m για έναν αρχάριο, τα διπλά ή και περισσότερα για έναν έμπειρο και ικανό σκοπευτή με λειόκαννο και “πολεμικά” σκοπευτικά).
 2. Διαλέγουμε το (μονόβολο) φυσίγγιο που θα χρησιμοποιήσουμε – διαφορετικά είδη κινούνται με διαφορετικό τρόπο, οπότε πρέπει να έχουμε μια στάνταρ μάρκα / μοντέλο.
 3. Τοποθετούμε στην κάννη το τσοκ κύλινδρο, εκτός αν αυτή έχει σταθερό τσοκ κύλινδρο έτσι κι αλλιώς.
 4. By Raxis

  Μίνι, φορητός πάγκος εργασίας, που λειτουργεί και ως μέγγενη. Ιδανικός για μικρά project, όπως βάψιμο κάννης κτλ. Η απόληξη στα δεξιά είναι μαγνητικός φακός ειδικών χρήσεων

  Παίρνουμε μαζί μας στο σκοπευτήριο (που πρέπει να επιτρέπει τα μονόβολα) μαρκαδόρο και έναν μικρό φορητό πάγκο εργασίας που λειτουργεί και ως μέγγενη – στην ανάγκη δανειζόμαστε έναν.

 5. Στηνόμαστε στην επιθυμητή απόσταση, σημαδεύουμε πολύ προσεκτικά στο κέντρο του στόχου και πυροβολούμε.
 6. Αν η βολή χτυπήσει κέντρο, καλώς. Αν “φεύγει”, πολύ ή λίγο, είναι ώρα για ρύθμιση! (Αν έχετε αμφιβολίες για την σκόπευση σας, μπορείτε να επαναλάβετε την πρώτη βολή. Αυτό θα κάνει 3 τις συνολικές βολές)
 7. Σημαδεύουμε (σταυρώνουμε) με μαρκαδόρο την τρύπα που άνοιξε το πρώτο μας μονόβολο για να είναι ορατή από μακριά.
 8. Στήνουμε το όπλο στην ίδια απόσταση, σημαδεύουμε πάλι το κέντρο του στόχου και το ακινητοποιούμε σφικτά σε αυτή τη θέση στον πάγκο εργασίας.
 9. Ρυθμίζουμε τα σκοπευτικά (με το όπλο απόλυτα ακίνητο, όπως είπαμε) για να σημαδεύουν όχι το κέντρο του στόχου, αλλά το σταυρό με μαρκαδόρο που δείχνει πού πήγε η βολή μας.
 10. Βγάζουμε το όπλο από τον πάγκο, βάζουμε το δεύτερο μονόβολο, σημαδεύουμε προσεκτικά και ρίχνουμε για επαλήθευση.

Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Ρύθμιση σκοπευτικών για αρχάριους σε 2 βολές! — 2 Σχόλια

 1. Και με τα Benelli Supernova που έχουν σταθερά σκοπευτικά τι γίνεται? Είναι ήδη ρυθμισμένα?

 2. Τα “πολεμικά” σκοπευτικά σταθερού τύπου πάντα ήταν κακή ιδέα, αφού δεν ρυθμίζονται για αλλαγή απόστασης κτλ. Συνήθως όμως η εργοστασιακή ρύθμιση τους είναι αποδεκτή. Αν δεν είναι… Δύσκολα!

  Λίγα χρόνια πριν έγινε παραγωγή μιας “φουρνιάς” Mossberg 930 SPX με στραβά σκοπευτικά – η Mossberg αντικατέστησε ΠΟΛΛΕΣ κάννες στην εγγύηση (και μπράβο της, αν και τα όπλα αυτά δεν έπρεπε ποτέ να βγουν από το εργοστάσιο).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.