Σκόπευση αυτοάμυνας για αρχάριους

by DVIDSHUB

Εισαγωγή

Ωραία λοιπόν, αποφασίσατε να είστε έτοιμοι για αυτοάμυνα στο σπίτι. Μπήκατε στη διαδικασία και αγοράσατε κυνηγητικό όπλο. Τώρα πολλοί από σας δεν ξέρετε τι να το κάνετε… Το βλέπω καθημερινά σε φίλους, γνωστούς και αναγνώστες – το όπλο τους κάθεται και σκουριάζει στη ντουλάπα.

Η πρόταση μου είναι απλή: Μάθετε να λύνετε και να δένετε το όπλο σας, διαβάστε λίγη θεωρία (για αυτό είμαι κι εγώ εδώ) και βουρ για το σκοπευτήριο: Μια κουταλιά πράξη έχει την αξία ενός τόνου θεωρίας – μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Και πρώτος από όλους ο γράφων, που κακώς δεν πάει πιο συχνά στο σκοπευτήριο… Ακόμα κι αν ξέρουμε τι να κάνουμε, η επιτυχία ελάχιστα απέχει από την αποτυχία.

Τα βασικά

 • Η σωστή σκόπευση είναι ένα κομμάτι εμπειρία, ένα κομμάτι θεωρία / τεχνική και ένα κομμάτι ταλέντο. Για να πλησιάσουμε στο τέλειο χρειαζόμαστε και τα 3, γι’ αυτό δεν είμαστε όλοι πρωταθλητές. Μπορούμε όμως με 2 από τα τρία (διάβασμα και σκληρή δουλειά στο σκοπευτήριο δηλαδή), να γίνουμε πολύ καλοί σκοπευτές.
 • Στην Ελλάδα η σκοποβολή πιο συχνά γίνεται με λειόκανο, γνωστό και ως κυνηγητικό όπλο, γιατί η αγορά πιστολιού δεν είναι και η πιο απλή υπόθεση – εκτός αν είστε βουλευτής, “διακεκριμένος” δημοσιογράφος ή κάτι αντίστοιχο…
 • Το άρθρο αυτό θα εξειδικευτεί στα λειόκανα λοιπόν, αφού αυτά αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων οπλοκατόχων.
 • Με το λειόκανο μπορούμε να ασχοληθούμε σκοπευτικά με σκητ, τραπ, σπόρτινγκ και πρακτική σκοποβολή – είναι μακράν οι πιο συνηθισμένες κατηγορίες αθλημάτων. Καλό είναι να τα δοκιμάσουμε όλα αν έχουμε τη δυνατότητα για να βρούμε τι μας ταιριάζει. Επικοινωνούμε με τον τοπικό σκοπευτικό σύλλογο και βλέπουμε λοιπόν!
 • Και τα 4 προαναφερθέντα αθλήματα είναι καταπληκτικά. Αν θέλετε πραγματικά να ζοριστείτε όμως, κοιτάξτε κατά σκητ ή τραπ μεριά…
 • Κανείς σοβαρός σκοπευτής λειόκανου δεν κλείνει το μάτι όταν σημαδεύει. ΠΟΤΕ. Με τα δύο μάτια μαζί έχουμε καλύτερη αίσθηση του χώρου και των κινούμενων αντικειμένων, οπότε έχουμε και καλύτερη στόχευση, η οποία ονομάζεται διόφθαλμη.
 • Πολλά σκοπευτήρια κάνουν και ιδιαίτερα μαθήματα. Προτιμήστε τα: Θα σας γλιτώσουν από μεγάλη σπατάλη πυρομαχικών και θα δείτε γρήγορα αποτέλεσμα!

Οι κύριες τεχνικές

 1. Η μοναδική τεχνική στην οποία η μονόφθαλμη στόχευση είναι (ας το πούμε…) “αποδεκτή”, είναι η στόχευση σταθερού σημείου (spot shooting), η οποία σπανίως έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η τεχνική αυτή είναι αποκλειστικά για στόχους που κινούνται σε ευθεία μέρος της οποίας είναι και το όπλο μας.
 2. Η τεχνική sustained lead (διατήρηση προσκόπευσης) είναι από τις πιο διαδεδομένες. Είναι γνωστή και ως maintained lead. Όπως αναφέρει και το όνομα της, ο σκοπευτής διατηρεί το “σημάδι” του πάντα εμπρός από το στόχο και τραβάει τη σκανδάλη όταν νιώσει έτοιμος. Από τις πιο δύσκολες τεχνικές, απαιτεί μεγάλη ικανότητα και εξοικείωση με το όπλο και συνήθως δεν συστήνεται σε νέους σκοπευτές.
 3. Η τεχνική swing through (κίνηση μέσω του στόχου) είναι αρκετά πιο απλή για τους αρχάριους και εξίσου αποτελεσματική. Σε αυτή ο σκοπευτής σημαδεύει αρχικά το στόχο, αφού τον έχει “κυνηγήσει” πρώτα με το όπλο και στη συνέχεια δίνει μια μικρή προσκόπευση και τραβάει τη σκανδάλη.
 4. Υπάρχουν βαλλιστικοί πίνακες που ορίζουν τη σωστή προσκόπευση ανάλογα με την ταχύτητα, την απόσταση και την κατεύθυνση του στόχου, αλλά έχουν μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον. Εκείνη την ώρα μιλά η ικανότητα: Η εμπειρία, το ταλέντο, η αίσθηση του χώρου και η σωστή επιλογή πυρομαχικών…
 5. Μια παραλλαγή της swing through τεχνικής είναι η pull away: Σε αυτή ο σκοπευτής σημαδεύει ακριβώς το στόχο ταυτόχρονα με την επώμιση, στη συνέχεια προσπερνά το στόχο για την απαραίτητη προσκόπευση και τραβά τη σκανδάλη. Σύγχρονη, γρήγορη, όμορφη και αποτελεσματική τεχνική, αλλά απαιτεί το κοντάκι να ταιριάζει τέλεια στα μέτρα του σκοπευτή ώστε και η αρχική στόχευση – επώμιση να είναι σωστή…
 6. Βασικό στοιχείο σε κάθε μέθοδο είναι η κάνη να μη σταματά ποτέ, καθώς και ο στόχος δεν σταματά να κινείται. Πολύ πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις όμως!
 7. Πολλοί εμπειρικοί σκοπευτές χρησιμοποιούν ενστικτωδώς μία ή και περισσότερες από τις μεθόδους αυτές χωρίς να το αντιλαμβάνονται ή να μπορούν να το περιγράψουν σε άλλους.

Γρήγορα στο σκοπευτήριο λοιπόν και… Καλό βόλι!

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.