Τα όπλα του άοπλου

Του Ραξή Επιτρόπου MEng

Ως γνωστόν, η ελληνική νομοθεσία αφήνει εντελώς άοπλο (για να μην πούμε ξεβράκωτο, συγνώμη για την έκφραση…) τον μέσο Έλληνα νομοταγή πολίτη απέναντι σε οποιοδήποτε εγκληματικό στοιχείο. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι της στιγμής να το αναλύσουμε, εδώ θα ασχοληθούμε με κάποιες λύσεις που ενδεχομένως μπαλώνουν το πρόβλημα σε ορισμένα σημεία.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, είμαστε 100% κατά της βίας – διαβάστε σχετικά εδώ… Το άρθρο αυτό εξετάζει το τι μπορούμε να κάνουμε σε ένα (όχι και τόσο) extreme σενάριο, χωρίς να γίνουμε προφανέστατα παράνομοι – για τη σχετική νομοθεσία έχουμε αναλυτικότατα άρθρα εδώ.

Ένας άνθρωπος που ασχολείται με αυτοάμυνα, πολεμικές τέχνες, όπλα και τα συναφή πρέπει να γνωρίζει κάθε φορά το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται, τους πιθανούς κινδύνους του αλλά και τα αντικείμενα – μέσα σε αυτό – που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως όπλα. Στο συγκεκριμένο πόνημα θα ασχοληθούμε με 3 είδη περιβάλλοντος: Το σπίτι, το αυτοκίνητο και το δρόμο. Αφήνουμε εκτός το εργασιακό, διότι αυτό μεταβάλλεται πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο και θα ήταν αδύνατο να καλύψουμε όλες τις περιπτώσεις. Πριν μπούμε στο ψητό, ας ξεκινήσουμε με το ότι «δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση άμυνας» – για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ.

Στο σπίτι

By Mad House Photography Benjamin Deutsch

Χράπα Χρούπα

Εδώ τα πράγματα γέρνουν υπέρ του νοικοκύρη, καθώς η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει την κατοχή λειόκαννου “κυνηγετικού” όπλου εντός της οικίας. Με δεδομένο ότι το 12άρι λειόκαννο είναι το Νο1 οικιακό όπλο αυτοάμυνας στην παγκόσμια σχετική βιβλιογραφία, τα πράγματα είναι ευνοϊκά για μας (και) στην ψωροκώσταινα. Φυσικά δεν ξεχνάμε τη χρησιμότητα μιας θωρακισμένης πόρτας, της σωστής περίφραξης ή ενός συστήματος συναγερμού. Πάμε παρακάτω…

Στο αυτοκίνητο

Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά πιο δύσκολα, λόγω της προφανούς απαγόρευσης των πυροβόλων. Ακόμα κι αν ο κυνηγός / σκοπευτής έχει την καραμπίνα του στο αμάξι, πρέπει να είναι άδεια και μέσα σε θήκη, οπότε στην ουσία αχρηστεύεται! Υπάρχουν όμως κάποιες έξυπνες παρακάμψεις, για να χρησιμοποιήσουμε τον αυτοκινητιστικό όρο:

 • Η γνώση πολεμικών (μαχητικών λέμε πλέον) τεχνών δεν σταματάει στο αυτοκίνητο, την παίρνουμε μαζί μας παντού– είναι κάτι που ο νομοθέτης δεν θα μας αφαιρέσει εύκολα, όσο κι αν το προσπαθήσει!
 • Το σιδερένιο μπαστούνι που κλειδώνει το τιμόνι με ένα πεντάλ μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως ρόπαλο, ακόμα και ως κεφαλοθραύστης, αν μπορούμε να το πιάσουμε και να το χειριστούμε σωστά. Φυσικά με λίγη προπόνηση όλα γίνονται! Όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα.
Εργαλείο πολλαπλών χρήσεων...

Εργαλείο πολλαπλών χρήσεων…

 • Ας αφήσουμε τη φαντασία μας να οργιάσει: Σφυριά, βαριοπούλες, κατσαβίδια, μεγάλα γερμανοπολύγωνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ΚΑΙ ως όπλα, αν και εφόσον έχουμε προνοήσει να εφοδιάσουμε την εργαλειοθήκη μας με αυτά.
 • Ένα από τα πιο χρήσιμα όπλα του οδηγού είναι το εργαλείο διάσωσης: Περιέχει σφυράκι για θραύση κρυστάλλων, ξυράφι για κόψιμο της ζώνης ασφαλείας σε έκτακτη ανάγκη και (συνήθως) δυνατό μαχαίρι που κλειδώνει ανοιχτό. Περιττό να εξηγήσουμε τη χρήση του. Βεβαίως η χρήση μαχαιριού σε αυτοάμυνα είναι μια αρκετά εξειδικευμένη ιστορία και χρήζει βαθιάς ανάλυσης – σχετικό άρθρο εδώ.

polyergaleio

Σφυράκι κάτω δεξιά, ξυράφι κάτω δεξιά, μαχαίρι πάνω…

 • Ας μην ξεχνάμε ότι στη σύγχρονη βιβλιογραφία το ίδιο το αυτοκίνητο αναφέρεται ως πιθανό όπλο – η όψη 1,5 τόνου μετάλλου να έρχεται κατά πάνω σου με ιλιγγιώδη ταχύτητα είναι από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες σε αυτό τον πλανήτη, και αφήνει την ίδια αίσθηση σε νομοταγείς και εγκληματίες!

Στο δρόμο

Εδώ τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα: Δεν υπάρχει καραμπίνα, εργαλειοθήκη ή αυτοκίνητο. Ο σκεπτόμενος άνθρωπος πρέπει να ενεργήσει έξυπνα:

 • Προπονείται συστηματικά στην πολεμική τέχνη της προτίμησης του – για λόγους που προαναφέραμε.
 • Αποφεύγει να κινείται σε “ύποπτες” περιοχές “περίεργες” ώρες. Αν δεν μπορεί να το αποφύγει γιατί έχει την ατυχία να ζει σε μια τέτοια, διεκδικεί τη γειτονιά του πίσω
 • Διατηρεί το καρδιοαναπνευστικό του σύστημα σε καλή κατάσταση με συχνές προπονήσεις – σπάνια ο εγκληματίας θα κυνηγήσει το “θύμα” που ξαφνικά άρχισε να τρέχει σαν τον άνεμο. Το να τρέξουμε μακριά από τον κίνδυνο είναι πάντα η προτιμότερη λύση. Αρκεί να είμαστε αρκετά γρήγοροι.
 • Έχει πάντα μαζί του το κινητό του τηλέφωνο και δεν διστάζει να καλέσει την αστυνομία.
 • Αποφεύγει τις μοναχικές βόλτες και προτιμά να κινείται κατά ομάδες.
 • Μια εκπαιδευμένη κυρία μπορεί να κάνει θαύματα με μια απλή γόβα στιλέτο. Αρκεί το μυαλό της να πάρει τις σωστές στροφές τη σωστή στιγμή. Στην ουσία, εμείς είμαστε το όπλο!
 • Ένα ευμεγέθες carabiner (που κλειδώνει) στην τσέπη μας είναι χρήσιμο εργαλείο για να τραβήξουμε κάτι, να κάνουμε ορειβασία, να οργανώσουμε τα κλειδιά μας κλπ. Θα δουλέψει όμως άριστα και σαν σιδερένια γροθιά, αν ξέρουμε να δουλέψουμε σωστά τα χέρια μας – ο εγκληματίας στην κυριολεξία δεν θα ξέρει από πού του ήρθε! Μιλάμε φυσικά για έσχατη λύση, γιατί η σιδερένια γροθιά θέλει θράσος, γνώση και εμπειρία, ενώ μας φέρνει επικίνδυνα κοντά στον αντίπαλο.
Ένα απλό εργαλείο που μπορεί να κάνει τρομερή ζημιά στα κατάλληλα χέρια!

Ένα απλό εργαλείο που μπορεί να κάνει τρομερή ζημιά στα κατάλληλα χέρια!

Τώρα πλέον γνωρίζουμε… Καλή τύχη σε όλους και όλες!

 

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Τα όπλα του άοπλου — 2 Σχόλια

 1. Ευτυχώς που υπαρχουν και τα σκοπευτηρια οπου μπορεις να ριξεις με ραβδωτο τυφεκιο των 7,62(308 win) και να το κατεχεις και νομιμα εστω και αν ειναι επαναληπτικο αλλα αυτο ειναι ενα ακριβο σπορ για λιγους δυστηχως.

 2. Και πάλι σωστός κ. Επιτρόπου! Αν επιτρέπεται να προσθέσω και κάποιες σκέψεις…
  Είναι αναμενόμενο ότι άνθρωπος που γνωρίζει από όπλα πρέπει να γνωρίζει και για την ασφάλεια φύλαξής των, όπως και των φυσιγγίων τους.
  Στην ΟΙΚΙΑ, αυτό μας φέρνει στο πρώτο πρόβλημα με το θέμα της εισβολής σε οικία (σχετικά συχνό φαινόμενο πια) όταν οι ένοικοι βρίσκονται μέσα. Το ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ είναι να μην πιαστούν οι ένοικοι κυριολεκτικά στον ύπνο (και αυτό σχετικά συχνό φαινόμενο πια – διαβάστε ΠΡΟΛΗΨΗ). Άλλο σοβαρό θέμα είναι, ΑΝ (όπως ΟΦΕΙΛΟΥΝ να είναι για «ελάχιστη» ΑΣΦΑΛΕΙΑ ειδικά για παιδιά και έφηβους), τα όπλα είναι κλειδωμένα σε ένα σημείο και τα φυσίγγια σε άλλο, τίθενται κάποια προβλήματα προσβασιμότητας και «ένωσης» των δύο. Ειδικά αν δεν φυλάσσονται σε ατσάλινο οπλοβαστό καλής ποιότητας. Το επόμενο θέμα, επίσης πολύ σοβαρό είναι να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης ή όποιος άλλος έχει πρόσβαση, που βρίσκονται τα άλλα μέλη της οικογένειας και το τελευταίο, να γνωρίζει να χειρίζεται καλά το όπλο. Αν όλα αυτά πάνε καλά.., τότε το λειόκανο είναι εκπληκτική επιλογή ΑΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ (ο νόμος όπως βλέπετε εξετάζει τα πάντα αν υπάρχουν τραυματισμοί ή θάνατοι). Εμείς στο Combatives Group προτείνουμε και άλλες πολύ καλές μεθόδους πρόληψης αλλά και εναλλακτικά όπλα.
  Για το ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ θα απαντήσω σαν να απαντάω σε όλους τις κοινότητάς μας. Φροντίσετε να έχετε κλειστά τα τζάμια και κλειδωμένες τις πόρτες και ΜΗ βγαίνετε από το αυτοκίνητο. Φύγετε. Και αν ο μ****** σας ακολουθήσει, τραβήξτε γραμμή για αστυνομικό τμήμα να δούμε πόσο μάγκας είναι.
  Ο λόγος για αυτή τη προσέγγιση;
  Δεν ξέρεις ποτέ με ποιόν έχεις να κάνεις απέναντί σου και πόσο είναι πρόθυμος να «τραβήξει» την κατάσταση. Αν θέλετε, σας λέω και πραγματική ιστορία που συνέβη σε μέλος της κοινότητας μας εδώ στην Ελλάδα.
  Στο ΔΡΟΜΟ, όση προπόνηση και να έχεις κάνει και όσο καλός να είσαι σε οτιδήποτε, αν δεν βρίσκεσαι σε ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ώστε να έχεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ για να έχεις ΕΠΙΓΝΩΣΗ του περιβάλλοντός σου ώστε να είσαι και σε ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ, έχεις ξεκινήσει από το «ΜΕΙΟΝ». Ότι όπλο και να έχεις είναι επίσης ΑΧΡΗΣΤΟ είναι αν φας την πρώτη γερή από σχεδόν οτιδήποτε, ειδικά από την «τυφλή». Αν έχεις μεριμνήσει για ΟΛΑ αυτά όμως, οι πιθανότητες να σου συμβεί κάτι είναι ΠΟΛΥ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ και αν όντος πραγματοποιηθεί η επίθεση, οφείλεται στον ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΓΩΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Πόδια έχεις, ΚΑΝ’ ΤΗΝ!
  Τώρα για όπλο στον δρόμο, βασικά εμείς στο Combatives Group αποθαρρύνουμε οτιδήποτε παράνομο και προτιμάνε το όποιο ΠΡΟΣΦΟΡΟ αντικείμενο ΠΑΝΩ μας ή στον ΠΕΡΙΓΥΡΟ μας που είναι πιο σκληρό από το κεφάλι του άλλου. Τα βασικότερα προβλήματα αυτών…, μικρή απόσταση, προσβασιμότητα, χρηστικότητα, αποτελεσματικότητα, εκπαίδευση και τέλος τα Α***** να το χρησιμοποιήσεις υπό συνθήκες ακραίας ψυχοσωματικής πίεσης.
  Όποιος θέλει να μάθει τι ΑΛΛΑ κάνουμε, είναι εύκολο να μας βρει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.