Tactical Light (Φακός ή Φώς) Όπλου: Τι είναι & Κάν΄το μόνος σου (DIY)

by Mesa Tactical Photos

Αχχ, αυτά τα tactical lights, πόσο ωραία είναι, πόσο χρήσιμα, πόσο cool, πόσο ακριβά… Ας σοβαρευτούμε. Στην Αμερική κυκλοφορεί ήδη ο όρος tacticool, από το tactical και το cool, γιατί υπάρχει μεγάλη μερίδα αγοραστών που αγοράζει ό,τι βρει, αρκεί αυτό να έχει το στυλ “μιλιταίρ”. Και φυσικά αρκετές εταιρείες έριξαν τα δίκτυα τους στα συγκεκριμένα νερά, ψαρεύοντας αρκετά λαβράκια – προφανώς με την κακή έννοια…

Τι είναι λοιπόν το tactical light;

Κατά βάση είναι ένα αξεσουάρ που τοποθετείται στο εμπρός μέρος του όπλου, τροφοδοτείται από μπαταρία(ες) και δύναται να προσφέρει αρκετές λειτουργίες:

 1. Φώς που βοηθά το σκοπευτή στο σκοτάδι. Η χρησιμότητα του αυτή είναι προφανής και βέβαιη. Ένας έμπειρος εισβολέας θα κόψει το ρεύμα στο σπίτι σαν πρώτο βήμα.
 2. Εκτυφλωτικό φώς που ενοχλεί προσωρινά τον αντίπαλο σε μια κατάσταση αυτοάμυνας. Μία τέτοια φάση λειτουργίας χρειάζεται ενισχυμένη μπαταρία και λάμπα, αλλά στις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη. Για όσους απαιτούν τέτοια λειτουργία θα πρότεινα φωτεινότητα πάνω από 200 lumens – οι σοβαροί κατασκευαστές τη δηλώνουν.
 3. Σκοπευτικό laser, το οποίο βάφει μια κηλίδα πάνω στο στόχο και έχουμε βαρεθεί να το βλέπουμε στις ταινίες. Είναι μια βλακεία και μισή γιατί το στόχαστρο μας είναι υπεραρκετό, ενώ αυτό προσθέτει όγκο, βάρος και κατανάλωση μπαταρίας. Πρέπει να είναι και τέλεια ευθυγραμμισμένο και πολύ κοντά στην κάνη για να δουλέψει σωστά. Επιπροσθέτως, προδίδει τη θέση μας χωρίς όμως να τυφλώνει τον αντίπαλο, όπως οι προαναφερθείσες λειτουργίες. Μακριά λοιπόν! (Είναι και, εκτός των άλλων, στο όριο της παρανομίας, αφού αλλοιώνει τον εργοστασιακό τρόπο σκόπευσης του όπλου.)
 4. Strobe ή εφέ στροβοσκοπίου, στο οποίο η λάμπα αναβοσβήνει δυνατά και πολύ γρήγορα. Άλλη μια χαζομάρα… Μπορεί να προκαλέσει επιληψία, αποσυντονίζει εξίσου εισβολέα και αμυνόμενο, επηρεάζει αρνητικά την όραση του σκοπευτή και φυσικά, σαν επιπλέον λειτουργία, αυξάνει την τιμή του tactical light!

Πρώτο συμπέρασμα

Ένα απλό φώς όπλου χωρίς πολλές λειτουργίες αλλά με δυνατή δέσμη μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο  σε μία δύσκολη κατάσταση με χαμηλό φωτισμό.

Ποιό είναι το κόστος;

Λειόκανο: Για κάτι ποιοτικό ξεκινάμε από περίπου 30 ευρώ (και πλησιάζουμε τα 100) για τη βάση, ενώ ξεκινάμε από τα 70 – 80 ευρώ (και ξεπερνάμε τα 500…) για το ίδιο το αξεσουάρ! Αν είστε επαγγελματίας στην αυτοάμυνα θα πρότεινα μία εφαρμογή με συνολικό κόστος γύρω στα 150 ευρώ (50 η βάση + 100 ο φακός). Θα είναι κάτι γερό, αξιόπιστο, σχετικά αδιάβροχο και σταθερό πάνω στο όπλο. Το πιστόλι έχει πιο φτηνές εφαρμογές, αλλά αν δεν είστε “διακεκριμένος” πολίτης ή αστυνομικός, δεν έχετε και πιστόλι…

Λογικό είναι τα παραπάνω ποσά να ακούγονται αστρονομικά για κάποιον οικογενειάρχη που απλά θέλει να αισθάνεται ασφαλής στην περίπτωση που ο διαρρήκτης θα του κόψει το ρεύμα. Ευτυχώς υπάρχει λύση:

 • Τοποθετεί σε κάθε δωμάτιο ένα αυτοματοποιημένο φωτάκι που μπαίνει στην πρίζα και ανάβει με κάθε διακοπή ρεύματος. Απλό, εύκολο, σχετικά φτηνό, δεν προδίδει τη θέση μας και υπάρχει σε κάθε κατάστημα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.
 • Φτιάχνει ένα φτηνό αλλά αποτελεσματικό tactical light DIY:
Φτηνή λύση με μεταλλικό περίβλημα

Φτηνή λύση με μεταλλικό περίβλημα

 

  1. Αγοράζει ένα σχετικά δυνατό φακό μικρού μεγέθους με μεταλλικό περίβλημα, κινεζικής συνήθως προέλευσης, με κόστος γύρω στα 5 ευρώ.
  2. Βρίσκει μια μεταλλική ή ενισχυμένη πλαστική βάση για να συνδέσει παράλληλα το φακό με την κάνη – είτε από κατάστημα υδραυλικών, είτε από κάποιο έπιπλο… Με λίγο στράβωμα ή φάγωμα στον τροχό όλα ταιριάζουν, με κόστος συνήθως κάτω από 1 ευρώ.

   Έτοιμη η βάση μας από ενισχυμένο πλαστικό

   Έτοιμη η βάση μας από ενισχυμένο πλαστικό

  3. Βαζεί ένα μικρό κομμάτι υφασματοταινίας στην κάνη για να αποφύγει γρατζουνιές, με πρακτικά μηδενικό κόστος.
  4. Κάτω από 1 ευρώ θα κάνει και η βίδα με το παξιμάδι που θα τα σφίξει όλα μαζί και… Ορίστε! Tactical Light με λιγότερα από 10 ευρώ!
Φώς όπλου DIY τοποθετημένο

Φώς όπλου DIY τοποθετημένο

ΥΓ.1

Υπάρχει ο μύθος, που κατά καιρούς αναγράφεται και αναμασιέται ακόμα και από ορισμένα σοβαρά βιβλία αυτοάμυνας, ότι το φώς προδίδει τη θέση μας και πρέπει να το κρατάμε μακριά από το σώμα μας για να μπερδέψουμε τον αντίπαλο. Στην πραγματικότητα το να φωτίσουμε το χώρο de facto προδίδει τη θέση μας, όποια κι αν είναι η θέση του φακού, και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να μας απασχολεί εκείνη την ώρα είναι η θέση του φακού.

Ο μύθος αυτός μας έρχεται από την εποχή που οι αστυνομικοί είχαν… λυχνάρια, και έπρεπε να τα κρατούν ψηλά και μακριά για να βλέπουν καλύτερα και μακρύτερα – και όχι φυσικά για να μπερδέψουν τον αντίπαλο τους…

ΥΓ. 2

Αν κάποιος “κοτσάρει” μια τέτοια πατέντα πάνω στην καραμπίνα του και βγει για επίδειξη στο κυνήγι ή το σκοπευτήριο, θα τον κράξουν (ή θα τον συλλάβουν) ως λαθροκυνηγό, και πολύ καλά θα του κάνουν, αφού τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο ευγενές σπορ της λαθροθηρίας… Δυστυχώς υπάρχουν και αυτά τα μιάσματα που ασχολούνται με το παράνομο κυνήγι και βγάζουν κακό όνομα για όλους, κυνηγούς, σκοπευτές και οπλοκατόχους γενικότερα.

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Tactical Light (Φακός ή Φώς) Όπλου: Τι είναι & Κάν΄το μόνος σου (DIY) — 8 Σχόλια

 1. Δεν συμφωνώ γενικά με το tactical light. Και ναι πιστεύω ότι η αποκάλυψη της θέσης μου μπορεί να είναι μοιραία. Μια ριπή από ΑΚ-47 προς το φως και πάπαλα…

  Αντί αυτού μπορώ εύκολα να φορέσω στο κεφάλι night vision (αυτά που φοριούνται σαν γυαλιά).Με το σχετικό κόστος βέβαια, αλλά τι να κάνουμε το καλό στοιχίζει.

  Η σκόπευση βέβαια χρειάζεται λίγο επιπλέον προπόνηση αλλά αξίζει…

  • Το καλό tactical light είναι εκτυφλωτικό σε ένα κλειστό χώρο (για τον αντίπαλο). Μετά όλα είναι θέμα αντανακλαστικών!

   Ποιοτικός εξοπλισμός νυκτερινής όρασης στοιχίζει σχεδόν όσο ένα μικρό αυτοκίνητο – δεν απευθύνεται στον μέσο άνθρωπο, πόσο μάλλον στον Έλληνα της κρίσης.

   Επίσης το night vision σε συνθήκες μέσου φωτισμού πρακτικά αχρηστεύεται – είναι 1000 φορές προτιμότερο να έχουμε φτηνά φώτα έκτακτης ανάγκης που μπαίνουν στην πρίζα.

   Με άλλα λόγια, τα γυαλιά νυκτερινής όρασης είναι εργαλείο για εισβολείς, και όχι για νομοταγείς νοικοκύρηδες…

 2. o φακος πρεπει να ειναι ενος mode και οχι τρειων ή πεντε !

  • Αυτό ακριβώς είναι και το νόημα του άρθρου…

 3. Πως περάσαν τα χρόνια ε; Μέχρι και μερικά χρόνια πριν, για να βάλει κάποιος έναν φακό στην καραμπίνα και να αντέχει τα ”γκράου΄΄ της κάννης, έπρεπε να χρυσοπληρώσει μία συγκεκριμένη αμερικάνικη εταιρεία.
  Πλέον, ο καθένας μπορεί να τοποθετήσει έναν αξιοπρεπή φακό και να κάνει τη δουλεία του…
  Η δική μου εφαρμογή στην Rem 870 μου, έναν άξιος Fenix PD32 (50e)+ βάση picatinny της ίδιας εταιρείας (12e).
  Σύνολο 60e περίπου, με πραγματικά 340lumen (κάπου 200lm ή 400lm σε τιμή 300+euros η αμερικάνικη εταιρεία που λέγαμε…), μικρός και εύκολος στη χρήση με τον αριστερό αντίχειρα.
  Και λόγω πιστοποίησης IPX8 αντέχει στα ΄΄μπαμ΄΄ αντάλλινων supermagnum : )))

 4. Ενδιαφέρουσα εφαρμογή. Ελπίζουμε να μην έχετε φακό χρησιμοποιώντας τα (κυνηγετικά) ατσάλινα supermagnum – σας παραπέμπουμε στο άρθρο, στο 2ο υστερόγραφο…

  Φυσικά και δεν υπονοούμε τίποτα για σας προσωπικά – δεν θέλουμε όμως να δώσουμε τη λάθος εντύπωση σε κάποιον αρχάριο που ίσως διαβάζει το site για πρώτη φορά. Χωρίς παρεξήγηση!

 5. Όχι αγαπητέ κε Επιτρόπου -την Remington 870 την είχα πάθος από μικρός και ψάχνοντας στο internet, έπεσα στο αμερικάνικα site rem870.com των φαν του συγκεκριμένου όπλου και κόλλησα κι εγώ… οπότε την μετέτρεψα σε terminator gun (ιεροσυλία για το συγκεκριμένο όπλο το ξέρω…).
  Και φυσικά έχετε δίκιο για τον αρχάριο με τα όπλα. Έτυχε 2 φορές να είμαι στο τοπικό κυνηγετικό μαγαζί και να μπαίνουν 2 νέοι (18-20 ετών) με την εξής ερώτηση: ”θέλουμε την πιο φτηνή καραμπίνα. Η απάντηση του μαγαζάτορα- ναι έχουμε: Maverick χράπα-χρούπα με 280ευρώ”
  Τι να την κάνανε άραγε; Θα πηγαίνανε για κυνήγι τριχωτού ή για σκοποβολή σε τενεκέδες; Δεν ξέρω, αλλά είμαι πολύ προβληματισμένος για τη νέα μόδα με το”κυνήγι” στους νέους τα τελευταία χρόνια (προσωπικά ετών 34).

 6. To όπλο μας είναι πάνω απ’ όλα προσωπική υπόθεση: Χαίρομαι πολύ που αναφέρετε πως μια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή σας επηρέασε: Οι περισσότεροι δεν είναι αρκετά “παλληκάρια” για να το παραδεχθούν!

  Για το “φτηνότερο όπλο στην αγορά” κάναμε και ειδικό αφιέρωμα – το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις λαίλαπας:

  http://www.amynastospiti.gr/poio-einai-to-ftinotero-oplo-stin-agora/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.