Τι είναι η αίσθηση ασφάλειας;

By Alan Wu

Του Ραξή Επιτρόπου MEng

Εισαγωγή

Τι είναι στα αλήθεια αυτή η αίσθηση ασφάλειας; Το ερώτημα πέρασε πρόσφατα από το μυαλό μου, όταν ένας καλός (και εύπορος) φίλος μου ανέφερε πόσα αντικλεπτικά συστήματα είχε τοποθετήσει στο πολυτελές σπίτι του. “Πλήρωσα κάτι παραπάνω, αλλά νιώθω απόλυτη ασφάλεια…”, μου εξιστορήθηκε. “…Και εγώ, αλλά και η οικογένεια μου…”

Πολλά μου πέρασαν εκείνη τη στιγμή από το μυαλό, πολλά θέλησα να του πω. Έμεινα μόνο στο όνομα – Helen Keller (1880-1968), μια παγκοσμίως εξέχουσα προσωπικότητα, και ο φίλος μου (που την είχε ακουστά) κατάλαβε αμέσως το θεμελιώδες λάθος στη λογική του.

Τι μας έμαθε λοιπόν (μεταξύ άλλων) αυτή η κυρία, που έχασε την όραση και την ακοή της σε βρεφική ηλικία; Διαβάστε παρακάτω:

“Η ασφάλεια είναι περισσότερο μια δεισιδαιμονία. Δεν υπάρχει στη φύση, ούτε τα παιδιά των ανθρώπων την ζουν σαν σύνολο. Το να αποφεύγεις τον κίνδυνο δεν είναι πιο ασφαλές μακροπρόθεσμα από την άμεση έκθεση σε αυτόν. Η ζωή είναι είτε μια τολμηρή περιπέτεια, είτε τίποτα.”

(Security is mostly a superstition. It does not exist in nature, nor do the children of men as a whole experience it. Avoiding danger is no safer in the long run than outright exposure. Life is either a daring adventure, or nothing.)

Συμπέρασμα

Σε λίγες μόνο γραμμές, η κυρία αυτή αποσαφήνισε όχι μόνο το νόημα της αυτοάμυνας, αλλά και του βίου γενικότερα. Ο άνθρωπος δεν είναι ποτέ απόλυτα ασφαλής – πέρα από τους αμέτρητους εξωτερικούς κινδύνους, υπάρχουν και τα προβλήματα υγείας… Όσα μέτρα κι αν πάρουμε στο σπίτι μας, πάντα κάποιος, αν ασχοληθεί αρκετά, θα βρει τα αντίστοιχα αντίμετρα. Για να το πούμε πιο ωμά, όποιος νομίζει ότι είναι ασφαλής, πολύ απλά ζει στον προσωπικό του μεσαίωνα, εμμένει στις προκαταλήψεις του και τίποτα περισσότερο. Στο τέλος της φράσης μάλιστα υπάρχει και η προτροπή για να κάνουμε την υπέρβαση, να μην μείνουμε σε μια ζωή – άδειο κέλυφος. Κι εμείς, σαν amynastospiti.gr, σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Όχι το να αψηφούμε τον κίνδυνο, αλλά το να τον αντιμετωπίζουμε με ένα καλά υπολογισμένο ρίσκο.

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Τι είναι η αίσθηση ασφάλειας; — 3 Σχόλια

 1. Η εν λόγω κυρία, έζησε την εποχή όπου οι τάσεις και οι καταστάσεις, εκειμένετω υπό λογικά πλαίσια. Έτσι αυτή η θεωρία θα την χαρακτήριζα ως ξεπερασμένη σήμερα.
  Εάν ζούσε στην σημερινή Αθήνα όπου η οπλοχρησία ισοδυναμεί με 15ετή κάθειρξη, το πιθανότερο να είχε πέσει θύμα διάρρηξης τουλάχιστον μία φορά, ή και ξυλοδαρμού.

  Επίσης, εάν εκείνο τον καιρό ο εγκληματίας περίμενε να φύγεις για να τρυπώσει από το παράθυρο, σήμερα σε αγαστή συνεργασία με κάποιον άλλο σου σπάνε την πόρτα, μπαίνουν πάνοπλοι, σε δένουν στην καρέκλα, και αν δεν τους πεις που είναι η κρύπτη με τα πολύτιμα είδη σου, σε σκοτώνουν.

  Βασικά σε σκοτώνουν σε κάθε περίπτωση.

  • Οπότε ερχόμαστε πάλι στα λόγια του φίλου μας – καλύτερα να είσαι προετοιμασμένος.
   Το αν θα τιμωρηθείς με κάθειρξη η όχι, το εξετάζουμε αφού τη βγάλουμε καθαρή…

  • To ότι οι εγκληματίες αυξάνονται και χειροτερεύουν σαν είδος είναι το μόνο σίγουρο, αλλά αυτό γίνεται παγκοσμίως – δεν φταίει η Ελλάδα για κάτι τέτοιο.

   Το ότι δικαιολογημένη οπλοχρησία = 15 χρόνια φυλακή είναι ένα παραμύθι που ακούμε να αναμασούν πολλοί και διάφοροι για δεκαετίες στην Ελλάδα. Πολύ απλά, δεν ισχύει. Ούτε στη νομοθεσία μας προβλέπεται κάτι τέτοιο, ούτε τα δικαστήρια μας εφαρμόζουν κάποιον – άγραφο – σχετικό νόμο.

   Ο Έλληνας δικαιούται να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να προστατέψει τη ζωή του, αλλά και τις ζωές των οικείων του, αρκεί να αποδείξει ότι αυτή(ες) βρισκόταν σε κίνδυνο, ή ότι είχε σοβαρό λόγο να το πιστεύει, όταν έκανε ό,τι έκανε.

   Έχουμε κάνει εκτενή ανάλυση στο θέμα αυτό – στο συγκεκριμένο link που παραθέτω το άρθρο το έγραψε δικηγόρος. Τα υπόλοιπα… Είναι κριτική χωρίς να υπάρχει θεωρητικό υπόβαθρο (κουβέντες του καφενείου, που έλεγε κι η γιαγιά μου).

   http://www.amynastospiti.gr/poia-amyna-einai-nomimi-kai-poia-oxi/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.