Τι είναι το όπλο Bullpup;

Του Ραξή Επιτρόπου MEng

 

Είναι λίγο περίεργο, αλλά οι περισσότερες σχετικές πηγές στην Ελλάδα δεν ασχολούνται με τα bullpup (μπούλπαπ) όπλα κι έτσι οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν καθόλου. Τι είναι λοιπόν;

 • Bullpup ονομάζεται το όπλο στο οποίο ο βασικός μηχανισμός (πυροδότησης, απόρριψης κάλυκα, επαναγέμισης κτλ.) είναι απομακρυσμένος από το μηχανισμό σκανδάλης, και πίσω από αυτόν. Η ετυμολογία του όρου είναι άγνωστη. Ο τύπος διαδόθηκε με το κλασικό πλέον τυφέκιο εφόδου Steyr AUG το 1977.
 • Όταν λοιπόν σε ένα συμβατικό λειόκαννο ή ραβδωτό όπλο έχουμε (από πίσω προς τα μπρος) το κοντάκι, το βασικό μηχανισμό μαζί με το μηχανισμό σκανδάλης, την κάννη – στο bullpup έχουμε το κοντάκι που περιέχει το βασικό μηχανισμό, ακολουθεί η κάννη και κάτω από αυτή βρίσκεται η σκανδάλη, η οποία συνδέεται με κάποιο μοχλικό σύστημα με το βασικό μηχανισμό στο κοντάκιο.
 • Αποτέλεσμα; Κρατώντας το ίδιο μήκος κάννης, και κατά συνέπεια τα ίδια βαλλιστικά χαρακτηριστικά, έχουμε πολύ μικρότερο μήκος όπλου. Παίρνουμε δηλαδή ένα όπλο πιο συμπαγές και ευέλικτο σε κλειστούς χώρους. Επίσης έχει μειωμένη ροπή αδρανείας και έρχεται λίγο πιο γρήγορα στο στόχο μας. Ως εδώ καλά!
 • Τα μειονεκτήματα:
  • Οι ανοχές του μοχλικού της σκανδάλης στα φτηνά όπλα καταστρέφουν την αίσθηση της. Αντιθέτως σε προσεγμένες κατασκευές δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
  • Το πλήρως ρυθμιζόμενο κοντάκι (στο οποίο μας έχουν καλομάθει τόσα και τόσα λειόκαννα) απουσιάζει για ευνόητους λόγους.
  • Το όπλο γίνεται συνήθως οπισθοβαρές, αν ο κατασκευαστής δεν προσέξει με το μήκος και το πάχος της κάννης.
  • Η ξιφολόγχη του όπλου γίνεται λιγότερο αποτελεσματική, αν και σπανίως χρησιμοποιείται σε σύγχρονες εφαρμογές.
  • Σε περίπτωση έμφραξης κάννης το συμβατικό όπλο “ανοίγει” κάπου μπροστά από τη θαλάμη, δηλαδή καμιά 20ρια εκατοστά μπροστά από το κεφάλι μας. Στο bullpup το ίδιο σημείο αντιστοιχεί στο μάγουλο μας, οπότε καταλαβαίνετε… Φυσικά οι σχεδιαστές σοβαρών εταιρειών βάζουν μια χοντρή λαμαρίνα πάνω στο επίμαχο σημείο, έτσι ώστε η έκρηξη να εκτονωθεί προς τα κάτω και να αποφύγουμε τα χειρότερα.
  • Ο μοχλός όπλισης πρέπει να σχεδιαστεί σε σωστή θέση για να μην χτυπά το σκοπευτή, αλλά ταυτόχρονα να παραμείνει εργονομικός.
  • To μειωμένο μήκος δίνει και μειωμένη γραμμή στόχευσης, δηλαδή ο τύπος αυτός είναι ακατάλληλος για εφαρμογές σκοπευτικής ρίγας. Αντίστοιχα, δεν επηρεάζει καθόλου σύγχρονα σκοπευτικά τύπου Red Dot, ή τηλεσκόπια στόχευσης. Τα ghost ring δουλεύουν επίσης πολύ καλά.
  • Το συμβατικό σημείο απόρριψης κάλυκα δεν έχει θέση εδώ, γιατί στόχος θα είναι και πάλι το πρόσωπο του χειριστή. Τα πιο έξυπνα bullpup απορρίπτουν τους κάλυκες είτε προς τα κάτω, είτε κοντά στο στόμιο της κάννης.
  • Ο φωτισμένος Έλλην νομοθέτης, απολύτως σχετικός με τα λειόκαννα κυνηγετικά όπλα και τις πιθανές χρήσεις τους, αποφάσισε και διέταξε ένα βλακώδες και απολύτως αυθαίρετο ελάχιστο μήκος όπλου (1 μέτρο), κάτι που πρακτικά κατέστησε τα bullpup όπλα παράνομα στην ψωροκώσταινα. Έτσι, με το καλημέρα! Δεν είναι καλύτερα; Ποιος να ασχολείται τώρα…

Ας απολαύσουμε τουλάχιστον ένα βίντεο με το πιο μοντέρνο bullpup της αγοράς, το Kel Tec RDB

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Τι είναι το όπλο Bullpup; — 1 Σχόλιο

 1. Τώρα που διάβασα το σωστό άρθρο κατάλαβα…

  Οπότε πρακτικά, τζάμπα χάρηκα, καμία διαφορά με το να χεις κλασσικό σύστημα κοντακίου.
  Για ποιον λόγο να πρέπει το όπλο να χει συνολικό μήκος 1 μέτρο; Η κάννη ναι, να έχει ελάχιστο 51εκ. πράγμα που είναι διεθνής πρακτική (σχεδόν) τουλάχιστον στις δυτικές χώρες αλλά το να μην είναι το όπλο ποιο compact για IPSC και CQB ποιον οφελεί;
  Πως οφελείται ο νομοθέτης απ αυτό; Αααχχχχ ρίξε έναν κεραυνό και κάψε μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.