Τι γίνεται στην Κρήτη;

Εξαιρετικό κείμενο, το οποίο αναλύει σε βάθος, αλλά και εξηγεί ιστορικά (και επιστημονικά), ένα φαινόμενο που είναι πλέον γνωστό σε όλους τους Έλληνες…

Η «Ειδική» Περίπτωση της Κρήτης ή το «Κρητικό Σύνδρομο»

«Απούχει άρματα ας κρατά κι απού δεν έχει ας βρίσκει…» (Δημοτικό τραγούδι του Διγενή Ακρίτα, Κρητική παραλλαγή)

 • Ο υπογράφων έχει συναισθηματικούς δεσμούς με τους ανθρώπους της Μεγαλονήσου και την κρητική γη (επιπλέον, ως ιστορικός ο υπογράφων έχει μελετήσει και παρουσιάσει την σύγχρονη ιστορία του νησιού σε διαλέξεις). Εκεί μάλιστα μου έβαλαν για πρώτη φορά ένα πιστόλι στο χέρι να ρίξω να δω πως είναι (δεν ρώτησα αν ο συγκεκριμένος είχε άδεια).
 • Επίσης όσον αφορά το φαινόμενο της οπλοφορίας και οπλοκατοχής στην Κρήτη, οι Κρητικοί έχουν δυνατές παραδόσεις που επισκιάζουν αυτές της υπόλοιπης χώρας. Ακόμα και στον 21ο αιώνα στις ορεινές βουνοκορφές της οι «μαυροπουκαμισάδες καοϋμπόηδες» συνυπάρχουν με τα παράνομα όπλα για λόφους ασφάλειας, το φόβο της βεντέτας, για να αντιμετωπίσουν τις συχνότατες ζωοκλοπές και την υπόλοιπη εγκληματικότητα που συσχετίζεται με τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο.
 • Επίσης κάποια από τα τοπικά ήθη και τα έθιμα απαιτούν την ύπαρξη και τη χρήση όπλων σε γιορτές.

Ιστορική Αναδρομή

 • «Έχω ένα όπλο επαέ με δύο γεμιστήρες να φάω όσους λογιάζονται για σένανε μνηστήρες.» (μαντινάδα)
  Πολλοί προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο της παράνομης οπλοκατοχής στη Κρήτη κάνοντας ιστορικές αναζητήσεις που χάνονται στο βάθος των αιώνων όπως τα περάσματα Ενετών, Αράβων , και Τούρκων.
 • Ο υπογράφων πιστεύει πως το πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο έχει μεγαλύτερη σχέση με το φαινόμενο: Οι Κρητικοί έχουν οργανωμένα αφοπλιστεί από πολλές «κυβερνήσεις της Αθήνας» με κυριότερη αυτή που ακολούθησε την ανταρσία του 1938. Στο νησί είχε λάβει χώρα η μόνη ουσιαστική πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας του Μεταξά. Μετά την καταστολή της ενέργειας, κύριο μέλημα του τότε Στρατιωτικού Διοικητή Γεωργίου Τσολάκογλου, υπήρξε ο αφοπλισμός των Κρητών, και ιδιαίτερα η παράδοση των χιλίων περίπου σύγχρονων όπλων που οι επαναστάτες είχαν αφαιρέσει από τις στρατιωτικές αποθήκες.
 • Οι προσπάθειες Τσολάκογλου και διαδόχων έμειναν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και ο αφοπλισμός επετεύχθη τελικά εθελοντικά μετά την εκδήλωση της Ιταλικής επίθεσης το 1940, όταν οι εφημερίδες γέμισαν με τις ψευδείς εκκλήσεις του καθεστώτος της Αθήνας:
  «Κρήτες, μια από τας μεγαλύτερος υπηρεσίας που δύνασθε να προσφέρητε εις την αγωνιζομένην Πατρίδα μας, είναι να παραδώσητε τα υπό την κατοχήν σας ευρισκόμενα παντός είδους πολεμικά όπλα — Η Πατρίς θα σας ευγνωμονεί».
  Κατάφεραν να συλλέξουν με αυτή τη ψευδή πρόφαση 60.000 περίπου σύγχρονα όπλα που ουδέποτε απεστάλησαν στο μέτωπο, και παρέμειναν ξεχασμένα σε αποθήκη όπως αποδείχθηκε μετά τον πόλεμο.
 • Ο αφοπλισμός αυτός της κυβέρνησης οδήγησε στο γεγονός να βρεθούν οι Κρητικοί άοπλοι το 1941 κατά τη διάρκεια της δεύτερης εναέριας Γερμανικής εισβολής. Την προδοσία της κεντρικής κυβέρνησης σε συνδυασμό με το σοκ και δέος μπροστά στην πρωτόγνωρη εισβολή που τους βρήκε πρακτικά άοπλους δεν ξεχάστηκε ποτέ.
 • Είναι γνωστό πως σήμερα στη Κρήτη υπάρχει ένα μεγάλο παράνομο οπλοστάσιο και σε μερικά από τα ορεινά χωριά του νησιού φημολογείται ότι μπορεί κανείς να αγοράσει σχεδόν οποιοδήποτε είδος όπλου. Κατά μερικούς εκτιμάται ότι κυκλοφορούν από 255.000 όπλα μέχρι 800.000 στο νησί εκ των οποίων μόνο τα 5.000 είναι νόμιμα τα υπόλοιπα είτε παλαιού τύπου που φυλάσσονται ως “κειμήλια και ενθύμια” είτε είναι σύγχρονα από χώρες τόσο κοντά όσο η Λιβύη και τόσο μακρινές όσο οι Η.Π.Α. (Ιταλία, Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Γαλλία, Λιβύη, Αλβανία). Πολλά από τα όπλα αυτά είναι μοντέλα τελευταίας τεχνολογίας πιστολιών και περιστρόφων όλων των τύπων και διαμετρημάτων μέχρι αυτόματα όπλα και στρατιωτικά τουφέκια εφόδου.

«Όπλα, μαχαίρια και σπαθιά, οι Κρητικοί κρατούνε, και για τση Κρήτης την τιμή, τα χρησιμοποιούνε» (μαντινάδα)

 • Δυστυχώς για τους Κρητικούς, το λαθρεμπόριο όπλων – μοιραία όπως όλα τα είδη λαθρεμπορίου συνοδεύεται με πολλά άλλα παρελκόμενα είδη παραβατικότητας. Έχουμε πολλές περιπτώσεις με ναρκωτικά, την παροχή υπηρεσιών «προστασίας» και φυσικά η ζωοκλοπή είναι μερικά τέτοια παραδείγματα. Με πρόσχημα την δήθεν «επιστροφή στις ρίζες», και την «αναβίωση και διατήρηση των παραδόσεων» με την ένοπλη αυτοδικία λύνονται οικογενειακές και επαγγελματικές διαφορές, οι ιδιοκτησιακές αντιδικίες, και οικονομικές αντιπαραθέσεις.
 • Σχετικά πρόσφατα, παράνομοι ένοπλοι κάτοικοι γνωστού χωριού στράφηκαν με δύναμη πυρός πολεμικών όπλων κατά επερχόμενης αστυνομικής δύναμης θεωρώντας τους ως «απόσπασμα κατοχής» ή ως «εχθρική δύναμη». Η αυτοδικία και οι συμπλοκές για προσωπικές διαφορές είναι ίσως οι συχνότερες αφού γίνονται για λόγους γοήτρου και επιβεβαίωσης ή στα πλαίσια λεσχών παράνομου τζόγου.

Το άρθρο αυτό αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο Οπλοκατοχή – Οπλοφορία Οπλοχρησία & Ένοπλες Συμπλοκές Με Πυροβόλα Όπλα, αναρτήθηκε με άδεια από τον συγγραφέα και απαγορεύεται η αναδημοσίευση του

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Τι γίνεται στην Κρήτη; — 1 Σχόλιο

 1. Ο επερχόμενος πόλεμος δεν πρόκειται να βρεί τους κρήτες άοπλους όπως στην κατοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.