Το κοντάκι και τα μέτρα του – βίντεο

by ihunt.gr

Άλλο ένα πολύ συμπαθές φιλμάκι μας έρχεται από το εξαιρετικό ihunt.gr. Ο κύριος Μπάμπης Αιγινήτης (της Ελληνικής Σχολής Κυνηγετικής Σκοποβολής) μας ενημερώνει για τα μυστικά του κοντακίου.

Σημειώσεις amynastospiti.gr

  • Για τους γνώστες ο χειριστής ενός λειόκαννου (σχεδόν…) δεν στοχεύει, απλά τραβά τη σκανδάλη – η στόχευση έχει γίνει ήδη αυτόματα μαζί με την επώμιση. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν το κοντάκι είναι 100% στα μέτρα μας!
  • Ο πρωταγωνιστής αναφέρεται σε κυνηγούς, αλλά φυσικά η γνώση που παρέχει απευθύνεται σε όλους τους σκοπευτές.
  • Για να έρχεται το όπλο αβίαστα στη θέση επώμισης, δεν αρκεί το κοντάκι να έχει το σωστό μήκος, αλλά να διαθέτει και γλιστερό πέλμα! Αυτή είναι μια “λεπτομέρεια” που ξεχνούν πολλοί κατασκευαστές, ακόμα και στις μέρες μας…
  • Καλό είναι να αναφέρουμε το τρομερό πλεονέκτημα που έχουν οι σύγχρονες καραμπίνες (με τα ρυθμιζόμενα κοντάκια τους) σε σχέση με άλλα όπλα.
  • Το cast on / cast off (πλάγια κλίση ή παρέκκλιση) δεν είναι καθόλου δευτερεύον, όπως αναφέρεται στο βίντεο: Τις περισσότερες φορές έχει μια μέση βολική θέση για δεξιόχειρες με δεξιό επικρατές μάτι, αλλά καταστρέφει εντελώς τη στόχευση στους αριστερόχειρες, αν μείνει στην εργοστασιακή ρύθμιση. Και εδώ οι φλάντζες αλλαγής κλίσης των καραμπίνων κάνουν μικρά θαύματα, και μας γλιτώνουν από μια ακριβοπληρωμένη επίσκεψη στον “κοντακά”.
  • Συμφωνούμε απόλυτα πως οι αλλαγές στο κοντάκι δεν είναι δουλειά για αρχάριους, αλλά ένας έμπειρος σκοπευτής μπορεί άνετα να βρει αυτό που ψάχνει μόνος του, αν γνωρίζει τι θέλει από το όπλο. Εκτός ίσως αν μιλάμε για extreme πρωταθληματικό επίπεδο.

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.