Τσοκ διάρρηξης (breacher choke)

Του Ραξή Επιτρόπου MEng

  • Για τα τσοκ του λειόκαννου όπλου έχουμε κάνει αναλυτικά άρθρα – μπορείτε να διαβάσετε σχετικά ΕΔΩ και ΕΔΩ. Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με κάτι σαφώς πιο ιδιαίτερο, το breacher choke ή τσοκ διάρρηξης. Τσοκάκι είναι κι αυτό, το οποίο εξελίχθηκε για ειδικές αστυνομικές μονάδες, ώστε να γίνονται αστραπιαίες είσοδοι σε κτίρια.
  • Το breacher choke είναι κάτι απλό: Η συνηθισμένη του μορφή είναι ένα συμβατικό τσοκ κύλινδρος (ή καμπάνα), το οποίο είναι ported (με θυρίδες – σχετική αναφορά σε προηγούμενα άρθρα). Μπορεί να είναι σταθερό (οπότε μιλάμε για breacher κάννη), ή πιο συχνά, κινητό έσω – έξω.
  • Σαν απλό τσοκ κύλινδρος με θυρίδες είναι κάτι νόμιμο και στην Ελλάδα. Ακόμα – προφανώς γιατί ο “σχετικός” νομοθέτης δεν γνωρίζει την ύπαρξη του να υποθέσουμε… Αν κάποιος αναγνώστης γνωρίζει κάτι άλλο ας μας ενημερώσει – πάντως η νομοθεσία δεν τα αναφέρει καθόλου!
  • Ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου αξεσουάρ επιτρέπει την απροβλημάτιστη χρήση μονόβολων και δραμιών (τα τελευταία σε κοντινές αποστάσεις), αλλά και πιο εξειδικευμένων πυρομαχικών. Οι ευμεγέθεις θυρίδες επιτρέπουν την εκτόνωση των αερίων της έκρηξης στα πλάγια ώστε, ακόμα κι αν το στόμιο της κάννης ακουμπά σε κάποιο εμπόδιο, η πίεση μέσα στο όπλο να μην ανέβει επικίνδυνα. Μιλάμε φυσικά για βολές εξ’ επαφής με πόρτες κλπ. Το στόμιο είναι οδοντωτό για να στηρίζεται σταθερά το όπλο πάνω στο ξύλο.
  • Πέρα από τις προφανείς χρήσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια εφεύρεση από σώματα ασφαλείας, ο μέσος οπλοκάτοχος μπορεί να το χρειαστεί σε ένα extreme / Αποκαλυπτικό σενάριο, όταν ο κοινωνικός ιστός θα έχει διαλυθεί και η είσοδος σε κτίρια (ή η έξοδος από αυτά) θα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
  • Η χρήση ενός τέτοιου εξαρτήματος (στο Αποκαλυπτικό σενάριο που αναφέραμε και μόνο…) πρέπει πάντα να γίνεται χωρίς να αφήνουμε ακάλυπτο δέρμα ή μάτια: Τα κανόνια των μεσαιωνικών πολεμικών πλοίων σκότωναν περισσότερους με τις σκλήθρες και λιγότερους με τα βλήματα που εκτόξευαν…
  • Στο παρακάτω χιουμοριστικό βίντεο οι κύριοι χρησιμοποιούν συμβατικά πυρομαχικά και επιδεικνύουν τη σωστή και τη λάθος (Χολυγουντιανή…) χρήση μιας breacher κάννης. Φυσικά με μια σωστή διαρρύθμιση το αποτέλεσμα σε μια (απλή ή ενισχυμένη) ξύλινη πόρτα είναι εγγυημένο!

 

 

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.