Τσοκ ή Σύσφιξη Λειόκαννου Όπλου: Μαγεία ή Επιστήμη; Μέρος Β΄

Για να διαβάσετε το πρώτο μέρος του άρθρου πατήστε ΕΔΩ.

Τι χαρακτηριστικά έχει ένα καλό τσοκ:

 • Ένας είναι ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ για τα τσοκ: Δεν υπάρχει κανόνας. Ξέρουμε ότι κάποια πράγματα δουλεύουν και κάποια όχι, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμα μια τέλεια συνταγή. Κάθε κάννη, κάθε τσοκ, κάθε φυσίγγι, ακόμα κι αν είναι ίδια μοντέλα, λειτουργούν ελαφρώς διαφορετικά. Κρατήστε αυτό σαν νόημα του όλου άρθρου.
 • Σύμφωνα με το ΧΡΥΣΟ ΚΑΝΟΝΑ, οι βιοτεχνίες που κατασκευάζουν κατά παραγγελία τσοκάκια για πρωταθλητές μπορεί να φτιάξουν 15 τσοκ για να πουλήσουν 5 που δουλεύουν τέλεια σε 5 διαφορετικές αποστάσεις με το ίδιο φυσίγγι. Φυσικά τα τσοκ δοκιμάζονται στο συγκεκριμένο όπλο και με τα φυσίγγια που χρησιμοποιεί ο συγκεκριμένος σκοπευτής.
 • Μακρύ & αποτελεσματικό έσω - έξω full τσοκ

  Μακρύ & αποτελεσματικό έσω – έξω full τσοκ

  Το μήκος είναι βασικότατο για το τσοκ μας, ιδιαίτερα στις έντονες συσφίξεις. 5cm μπορεί να είναι αρκετά για έναν κύλινδρο, που πρακτικά δεν κάνει σημαντική δουλειά, αλλά 10cm μπορεί να μην φτάνουν για να δουλέψουμε σωστά με σύσφιξη 1mm. Εκεί θέλουμε ο κώνος να κλείνει αργά για να μην παραμορφώσει τα σκάγια και χαλάσει την συγκέντρωση τους.

 • Η καλή εσωτερική λείανση γνωρίζουμε ότι κάνει δουλειά: Όταν τα σκάγια “ρέουν” σωστά μέσα σε μια γλιστερή επιφάνεια δεν παραμορφώνονται πολύ και πετούν στη συνέχεια πιο ομοιόμορφα, δίνοντας καλύτερη κατανομή πάνω στο στόχο.
 • Το βασικό στοιχείο της σωστής κατανομής, το φυσίγγι, είναι ανεξάρτητο από το τσοκ… Η τοποθέτηση εξωτικών και πανάκριβων φυσιγγίων σε μη ποιοτικά τσοκ και το αντίστροφο δεν δουλεύει, αυτό το ξέρουμε. Πρέπει να υπάρχει μια σταθερή καλή ποιότητα σε όλα. Τα σφικτά τσοκαρίσματα απαιτούν και ποιοτικά φυσίγγια με σκληρό κράμα μολύβδου. Διαφορετικά η συγκέντρωση μπορεί να ανοίξει αντί να κλείσει!
 • Κάποιοι θεωρούν ότι οι θυρίδες στα τσοκ μειώνουν την ανάκρουση του όπλου. Είναι κάτι που ισχύει στη θεωρία αλλά δεν επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό στην πράξη…
Ένα τσοκ με θυρίδες (ported choke)

Ένα τσοκ με θυρίδες (ported choke)

Θέλουν τα τσοκάκια μας συντήρηση;

Βεβαίως και θέλουν!

 1. Όταν καθαρίζουμε και λιπαίνουμε εσωτερικά την κάννη μας (τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόμα κι αν το όπλο δεν έχει ρίξει) κάνουμε αναγκαστικά το ίδιο και στο τσοκ που είναι μέσα…
 2. Μετά βγάζουμε το τσοκ, για να μην κολλήσει από τυχόν σκουριές, το καθαρίζουμε από την κάπνα, το λιπαίνουμε και εξωτερικά (προτείνω λίγο λάδι αυτοκινήτου, ή ελάχιστο γράσο χαλκού για τους πολύ “ψείρες”) και το επανατοποθετούμε. Προσοχή να μην γίνει ζημιά στο σπείρωμα του.
 3. Προσοχή χρειάζεται και το εσωτερικό ή το έσω – έξω τσοκ, που έχουν ευαίσθητη πλευρά και δεν πρέπει να πέσουν από τα χέρια μας στο σκληρό πάτωμα, γιατί κινδυνεύουν να παραμορφωθούν! Για το λόγο αυτό τα κρατάμε πάντα σε θήκη…
Απαραίτητο αξεσουάρ η θήκη για τα τσοκ. Πάνω της σημειώνω τις μετρήσεις διαμέτρου...

Απαραίτητο αξεσουάρ η θήκη για τα τσοκ. Πάνω της σημειώνω τις μετρήσεις διαμέτρου…

Τι σύσφιξη χρειάζομαι για τα φυσίγγια μου;

Σας επαναφέρω στον ΧΡΥΣΟ ΚΑΝΟΝΑ: Δεν ξέρω! Τι κάνουμε λοιπόν:

 1. Καταλήξτε σε μια ιδανική απόσταση βολής και σε τύπο φυσιγγίου.
 2. Βάλτε ένα χαρτόνι 1Χ1m ή μεγαλύτερο στην απόσταση βολής και δοκιμάστε. Καλή κατανομή θεωρείται μια ομοιόμορφη διασπορά του 75% των βολίδων μέσα σε ένα κύκλο διαμέτρου 75cm – αν έχουμε σημαδέψει σωστά φυσικά.
 3. Τα σκάγια γενικά “ακούνε” τα τσοκ σε ικανοποιητικό βαθμό, ιδιαίτερα στα ποιοτικά φυσίγγια.
 4. Τα δράμια είναι περισσότερο επιλεκτικά και περίεργα ζώα. Πρέπει να δοκιμάσετε όλες τις συσφίξεις για να δείτε ποια δουλεύει καλύτερα.
 5. Τα μονόβολα θέλουν πάντα κύλινδρο. Δουλεύουν και με άλλες συσφίξεις (τα περισσότερα), αλλά στραβώνουν τα “φτεράκια” τους και χαλάει η ακρίβεια τους.
 6. Τα ατσάλινα σκάγια θέλουν εγκεκριμένα τσοκ για ατσάλι και συνήθως τη μισή σύσφιξη από το κανονικό για να δουλέψουν σωστά.

Ποιά διάμετρος αυλού δουλεύει καλύτερα με τα τσοκ;

 • Τα 12ρια λειόκαννα έχουν διάμετρο αυλού κάννης συνήθως από 18,2 μέχρι 18,9mm, με πιο συνηθισμένη τα 18,4 – 18,6mm. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ επαναλαμβάνεται: Όλες οι διαστάσεις λειτουργούν σωστά, αν το φυσίγγι που επιλέξαμε συνεργάζεται σωστά με τον αυλό και το τσοκάρισμα. Διαφορετικά, όλες οι διαστάσεις είναι λάθος.
 • Την ουσιαστική δουλειά την κάνει η διαφορά διαμέτρου ανάμεσα στον αυλό της κάννης και την έξοδο του τσοκ, και όχι μεμονωμένες η μία ή η άλλη διάμετρος. Για να γνωρίζουμε τι μας γίνεται λοιπόν, μετράμε τον αυλό σε έναν οπλουργό, μετράμε όλα τα τσοκάκια μας, και ξεκινάμε από εκεί.
Κάνει για ατσάλινα σκάγια και είναι Full, λέει πάνω. Το μέτρησα και είναι ΜΙΣΟ (0,4mm σύσφιξη)...

Κάνει για ατσάλινα σκάγια και είναι Full, λέει πάνω. Το μέτρησα και είναι ΜΙΣΟ (0,4mm σύσφιξη)…

Τώρα που γνωρίζουμε, ας κάνουμε έναν νέο “πίνακα” συσφίξεων, εξειδικευμένο σε ποιοτικά (και σκληρά) μολύβδινα σκάγια. Σας παρουσιάζω το όνομα του τσοκ / την πραγματική – μετρημένη σύσφιξη (κατά προσέγγιση!) / την ιδανική απόσταση βολής:

 1. TULA / ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ ΣΥΣΦΙΞΗ / 19m
 2. BELL (ή ΚΑΜΠΑΝΑ – μοναδική εξαίρεση για ατσάλινα σκάγια) /  -0,2mm / 20m
 3. ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ (ή CYLINDER) / 0mm / 20m
 4. SKEET (24g ΓΟΜΩΣΗΣ) / -0,1mm ΕΩΣ +0,2mm /  19m
 5. ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ (ή IMPROVED CYLINDER) / 0,2mm ΕΩΣ 0,3mm / 25m
 6. ΜΙΣΟ (ή MODIFIED ή ΝΤΕΜΙ) / 0,4mm ΕΩΣ 0,6mm / 30m
 7. ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ ΜΙΣΟ (ή IMPROVED MODIFIED) / 0,6mm ΕΩΣ 0,75mm / 35m
 8. ΦΟΥΛ (ή FULL CHOKE) / 0,7mm ΕΩΣ 1,1mm / 40m
 9. ΕΞΤΡΑ ΦΟΥΛ (EXTRA FULL CHOKE ή TURKEY CHOKE*) / 1,1mm ΕΩΣ 2,0mm / 45m ΕΩΣ 65m

* Ο όρος Turkey Choke αναφέρεται στη χρήση, αφού χρησιμοποιείται στο κυνήγι άγριας γαλοπούλας.

Συμπέρασμα

Είδατε το φώς; Εγώ όχι ακόμα, αλλά το ψάχνω! Περιμένω τα σχόλια σας…

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Τσοκ ή Σύσφιξη Λειόκαννου Όπλου: Μαγεία ή Επιστήμη; Μέρος Β΄ — 2 Σχόλια

 1. Φίλοι μου θέλω να καταθέσω την ταπεινή μου γνώμη για τα μονόβολα και την σχέση τους με το τσοκάρισμα,επειδή πολλοί κυνηγοί ψάχνονται γι΄αυτό το θέμα.
  Ανάλογα με το τι μονόβολο θα κάνετε χρήση θα έχετε και την ανάλογη κάννη και τσόκ
  Π.Χ το breneke είναι το πιο κατάληλλο για το βελτιωμένο κύλινδρο διότι έχει 18.4 διάμετρο
  όσο και η κάννη αν είναι 18.4 χιλιοστά και κατά την έξοδο το σιδερώνει λίγο.
  Αν χρησιμοποιείτε μονόβολα τύπου sabot είναι τα μονόβολα σε κέλυφος καλά θα κάνετε να έχετε ανοικτό τσοκάρισμα για να μην σπάει το κέλυφος του βλήματος κατά την έξοδο του απο την κάννη.
  Το ίδιο και να κάνετε χρήση τύπου fOSTER. διότι θα έχει άνετη έξοδος από την κάννη ,με αποτέλεσμα την καλύτερη ευθυβολία του
  Σε δοκιμές που έκανα προσωπικά με breneke στα 50 μέτρα ακριβός κεντράρισε τηλεφωνικό κατάλογο 2 φορές κάνοντας το οχτάρι και η τρίτη ένα εκατοστό πιο κάτω .Δηλαδή 3 βολές σε 1 ιντσα. Δεν είναι φανταστικό.
  Από τον Δούκα των όπλων.

  • Κύριε “Δούκα των όπλων”, ας το κρατήσουμε απλό για τους αναγνώστες: Τα μονόβολα θέλουν κύλινδρο με το εκάστοτε όπλο, για να βγαίνουν από την κάννη όσο το δυνατόν πιο ανενόχλητα. Αυτό ζητούν οι κατασκευαστές φυσιγγίων, αυτό προτείνει και η σύγχρονη βιβλιογραφία. Σας ευχαριστούμε που μοιράζεστε την προσωπική σας εμπειρία μαζί μας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.