Βαφή Κάννης (- βίντεο)

by Raxis

Μόλις δέχθηκα τηλεφώνημα από φίλο και αναγνώστη, ο οποίος ήθελε να βάψει την σκουριασμένη κάννη του όπλου του με τον εργοστασιακό τρόπο, και είχε απορίες για το πώς γίνεται. Φυσικά, έφερα αμέσως τις αντιρρήσεις μου:

Ο κλασσικός τρόπος βαφής της κάννης, γνωστός και ως bluing, είναι μια ελεγχόμενη σκληρή οξείδωση του χάλυβα, η οποία γίνεται με ηλεκτροχημικό τρόπο (υπάρχουν διάφορες μέθοδοι), στοιχίζει λίγο και προστατεύει ελάχιστα. Βασικά οξειδώνουμε το σίδερο σε Fe3O4, που είναι ένα γυαλιστερό σκούρο μπλε, αντί για Fe2O3 που είναι η γνωστή, άσχημη και καταστροφική σκουριά….

Ευτυχώς για μας, η τεχνολογία έχει προχωρήσει, τα υλικά έχουν εξελιχθεί και οι τιμές έχουν πέσει. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η “μυστική” μας συνταγή είναι απλή, φτηνή και εύκολη:

  1. Αφαίρεση της επιφανειακής σκουριάς. Προτιμήστε ένα μίνι ηλεκτρικό δράπανο και βουρτσάκι χαλκού. (Αν η σκουριά δεν είναι επιφανειακή, επισκεφτείτε οπλουργό.)
  2. Καλό καθάρισμα (κατά προτίμηση με ασετόν). Μόλις αρχίσουμε το καθάρισμα και μέχρι το τέλος της διαδικασίας φοράμε πάντα γάντια, γιατί δεν θέλουμε υγρασία και οξέα (ιδρώτας) να μείνουν κάτω από το στρώμα βαφής…
  3. Σφράγιση του στομίου και της θαλάμης, αφαίρεση του σκοπεύτρου, κάλυψη του πάσου του κτλ.
  4. Ένα πέρασμα με ποιοτικό σπρέι γαλβανισμού.
  5. Δύο περάσματα με σπρέι “θερμοκρασίας”. Αν γίνει κάποια βαθιά αμυχή στο μέλλον, κάνουμε άλλο ένα πέρασμα με το ίδιο σπρέι. Το υλικό αυτό αποτελεί μια φτηνή κεραμική επίστρωση, όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα.
Μπορεί το χρώμα να μην είναι εργοστασιακό, αλλά η αντισκωριακή προστασία είναι άριστη...

Μπορεί το χρώμα να μην είναι εργοστασιακό, αλλά η αντισκωριακή προστασία είναι άριστη…

Η λύση αυτή δουλεύει, τα υλικά της υπάρχουν και σε ένα απλό κατάστημα σιδηρικών, ενώ έχει  κόστος κάτω από 30 ευρώ. Βέβαια χάνουμε τον εργοστασιακό τύπο χρώματος, οπότε και μειώνουμε την αξία του όπλου – αν μιλάμε για ένα συλλεκτικό κομμάτι… Πόσοι έχουν όμως κάτι τέτοιο στον οπλοβαστό τους; Κι αν έχουν, δεν θα το χρησιμοποιούν (φαντάζομαι) σε κυνήγι υδροβίων, οπότε το εργοστασιακό bluing τους είναι υπεραρκετό!

Αυτή η τριακονταετής Fabarm είχε πολλά στίγματα επιφανειακής σκουριάς στην κάννη. 1 χρόνο μετά την βαφή είναι ακόμα σαν καινούρια!

Αυτή η τριακονταετής Fabarm είχε πολλά στίγματα επιφανειακής σκουριάς στην κάννη. 1 χρόνο μετά την βαφή όμως είναι ακόμα σαν καινούρια!

Υπάρχουν βέβαια και σύγχρονα – ακριβά υλικά τα οποία θέλουν λεπτομερή προετοιμασία πριν την τοποθέτηση, αλλά κάνουν και την ανάλογη (εντυπωσιακή) δουλειά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι – μεταξύ άλλων – τα προϊόντα της Cerakote. Το παρακάτω βίντεο είναι χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων μιας καλής επίστρωσης… Το “πατροπαράδοτο” bluing μπορεί να είναι άριστο για συλλέκτες ή συντηρητές κλασσικών όπλων, αλλά δεν έχει καμία πρακτική αξία σε σύγχρονες εφαρμογές.

Σχόλια

Σχόλια


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.