Βολή από ύπτια θέση

by music2work2
 • Το να βρίσκεται ένας σκοπευτής ή κυνηγός ανάσκελα και να είναι αναγκασμένος να πυροβολεί σίγουρα δεν είναι στην κορυφή της χριστουγεννιάτικης λίστας του…
 • Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για σπάνιο, αλλά όχι απίθανο σενάριο: Η απειλή (πχ. αγριογούρουνο) εμφανίζεται μπροστά μας, ξαφνιαζόμαστε (κακώς, αλλά είναι πιθανό) και παραπατάμε προς τα πίσω ή γλιστράμε σε λάσπη / κλαδί / πλαγιά και βρισκόμαστε με τα μάτια στην απειλή και την πλάτη στο έδαφος. Τι κάνουμε;
 1. Προφανώς πρέπει να πυροβολήσουμε. Εδώ όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος να χτυπήσουμε τα πόδια μας, και από τέτοια απόσταση ο πυροβολισμός μάλλον θα είναι μοιραίος για μας…
 2. Με δεδομένο ότι σπάνια θα έχουμε την άνεση χρόνου για να σηκωθούμε, να εκτιμήσουμε την κατάσταση κτλ., η βολή (ή οι βολές) πρέπει να γίνει στην ύπτια θέση που βρισκόμαστε.
 3. Το πρώτο βήμα είναι να ανοίξουμε πολύ τα πόδια και να τα πατήσουμε γερά κάτω, για να δουλέψουμε πάνω σε όσο το δυνατόν πιο γερή βάση. Αυτό καταργεί και τυχόν “στοχοποίηση” των ποδιών μας.
 4. Σηκώνουμε το όπλο, σημαδεύουμε και τραβάμε τη σκανδάλη. Δεν είναι τόσο απλό βέβαια:
 5. Η εργονομία αυτής της θέσης δεν επιτρέπει επώμιση του λειόκαννου. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε όπλο που θα το κρατήσουμε εύκολα με τα χέρια (και μόνο) κατά τη διάρκεια της βολής / βολών. Δίκαννα, μονόκαννα και επαναληπτικά έχουν το μειονέκτημα εδώ, λόγω αυξημένου λακτίσματος. Η καραμπίνα αερίων δουλεύεται άνετα – μεγάλη προσοχή χρειάζεται η αδρανείας, γιατί αν δεν την κρατήσουμε (πολύ) σφικτά, δεν θα οπλίσει για τυχόν δεύτερη βολή!
By Raxis

Ο σκοπευτής του σκίτσου μόλις βρέθηκε ανάσκελα, πατά σταθερά κάτω και με τα 2 πόδια, τα οποία απομάκρυνε από την βλητική τροχιά. Κρατά γερά το λειόκαννο, αλλά δεν επωμίζει για να μπορεί να στοχεύσει.

Ευχόμαστε να μην βρεθούμε ποτέ σε θέση γυναικολογικής εξέτασης για να κάνουμε βολή, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς… Μερικές δοκιμές στο σκοπευτήριο θα μας δώσουν μια ιδέα για το πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Σχόλια

Σχόλια


Comments

Βολή από ύπτια θέση — 2 Σχόλια

 1. θα βόλευε να κωλήσει πλαγίως η καραμπίνα στο σώμα με το κλείστρο προς τα πάνω;
  είναι επικύνδινο; πχ στην mp153 που βγαίνουν αέρια δεξιά-αριστερά της πάπιας;

  • Ωραίο ερώτημα. Ας πιάσουμε τα θέματα ένα ένα:

   1) Το κοντάκι οριζοντιώνεται σε ελάχιστες περιπτώσεις (και μόνο για κοντινές βολές) όταν αυτό βοηθά σε μια πιο σωστή και λιγότερο επώδυνη επώμιση. Σχετικό άρθρο εδώ:

   http://www.amynastospiti.gr/oi-theseis-tou-leiokannou-sto-soma/

   Αυτή η ειδική περίπτωση της ύπτιας θέσης δεν ταιριάζει στην πιο πάνω περιγραφή – η οριζοντίωση θα δυσκόλευε τη στόχευση χωρίς να προσφέρει κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα.

   2) Πολλά πυροβόλα έχουν οπές διαφυγής (μέρους) των αερίων της έκρηξης. Στα περίστροφα πχ. αυτό είναι κλασσικό σχεδιαστικό τους πρόβλημα (στο πίσω μέρος της κάννης / εμπρός μέρος του μύλου). Ο χρυσός κανόνας ασφαλείας είναι να μην εφάπτεται με τις οπές σάρκα, ιδιαίτερα όταν είναι γυμνή. Ακόμα κι αν οριζοντιωθεί το λειόκαννο στο πιο πάνω παράδειγμα, η σαρξ θα είναι αρκετά εκατοστά μακριά και μέσα σε παντελόνι (υποθέτω). Δεν τίθεται σοβαρό θέμα ασφάλειας λοιπόν – αν και το ωστικό κύμα σαφώς και μπορεί να γίνει έντονα αντιληπτό…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.